İşveren işten çıkmaya zorlayabilir mi?
Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:
"EYT kapsamında kişi emekli olacaksa kişinin harekete geçmesiyle olacak. Burada kişi ilk önce SGK’ya başvurup orada işten çıkış bildirgesi alacak. Bu bildirgeyi işverene verecek. İşveren de bu kapsamda emeklilik işlemlerini yapacak. Ama işveren kişiyi emekli olmaya zorlayamaz. Emeklilik hakkını kullanma yetkisi tamamen kişinin kendisindedir. Ayrıca işveren çalışanını farklı sebeplerle ya da değil, işten çıkarabilir. Bu kapsamda kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır."
Askerlik borçlanması ile EYT kapsamına girilebilir mi?
Askerlik borçlanması yasal olarak yapıldığında hem sigortalılık süresini öne çeker hem de borçlanmanın yapıldığı kadar fazla prim ödemesinin yapılmasına olanak sağlar. Bu kapsamda askerlik borçlanması ve diğer borçlanmaları yapacak kişilerin yeni yıl gelmeden bir an önce borçlanması gerekiyor. Çünkü asgari ücretin yeni yılda artmasıyla beraber borçlanma tutarları da artacaktır.
8/9/1999 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayan ve prim gününü dolduranlar EYT kapsamında emekli olabilecek mi?
8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için bazı borçlanma haklarıyla beraber bu süre geriye çekilebiliyor. Bunun haricindeki diğer borçlanmalar emeklilik başlangıç süresini geriye çekmiyor.
Bunlar nelerdir? Askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanma, avukatların staj borçlanması, tutuklu ve hükümlü olup suçsuz olduğu anlaşılanların bu süreleri, süreli sözleşmeli personellerin ay içerisinde çalışmadığı zamanların borçlanması, siyasi olarak seçim için işten ayrılıp tekrar işine iade edilenlerin arasındaki zamanı borçlanabilir. Bu sayede emeklilik süresi 8 Eylül 1999’dan sonra olsa bile borçlanma süresince geriye çekilebilir.”
Patron işçileri böyle azarlamıştı, 100 kişi kovuldu22 izlenme
'Her şey çok güzel olacak' diyen öğretmenden savunması istendi!50 izlenme
Dilan Polat: "İntihar etmek istiyorum"52 izlenme
İmamoğlu'nun neden siyasete girdiğini büyük amcası anlattı: "Niye dedelerimiz bu vatan için toprağa düştü genç yaşta?"10 izlenme
Sancaktepe Sarıgazi Demokrasi Caddesi ışıl ışıl! On binler hep bir ağızdan 'Yiğidim aslanım' söyledi28 izlenme
AKP'de 'sessiz temizlik'! Kapatılan bazı trol hesap sahiplerinden tepki: "Bize bunu nasıl yaparsınız?"14 izlenme
Boğaziçi rektörü Prof. Dr. Naci İnci Turkcell'in yönetimine girdi! Canım profesörümüzün maaşcığı da belli oldu30 izlenme
Sakarya Valisi patlamanın yaşandığı fabrikayla ilgili konuştu "Denetim eksikliği yok"47 izlenme
İki kez şikâyet etti, yine aynı karar çıktı!
Konya'da 3 katlı bina çöktü! Enkaz altında kalanlar var...
Fatih Altaylı’dan olay Mahir Polat sözleri: “Bu adam, Mahir Polat AKP’li olsaydı, şeref madalyası takılırdı. Türkiye’de adalet varsa, yalvarıyorum bu adamı serbest bırakın”
Bugün gece yarısından itibaren benzin fiyatının 1 lira 70 kuruş artması bekleniyor.