Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamuda Tasarruf Paketi’ni ayrıntılarını duyurdu. Şimşek’in açıklamalarında amuda kullanılan ve bütçeden oldukça yüklü miktar ayrılan kamu araçlarının alımı ve kiralaması da yer aldı.
Şimşek’in açıklamasına göre kamudaki taşıt kullanımına uygulanan tasarruf tedbirleri şöyle:
– Kamu Filo Yönetim Sistemi ile etkinliğin artırılması, taşıt sayısı ve kullanımına standartlar getirilmesi
– 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmaması
– Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımının izne tabi tutulması ve kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımının yasaklanması
– Mevcut kiralık taşıt sözleşmelerinin yenilenmesinin izne tabi olması
– İhtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçların tasfiyesi
– Savunma ve güvenlik hariç, kamuda personel servisi hizmetinin toplu taşıma olan yerlerde kaldırılması
Şimşek’in kamudaki araç tasarrufuyla ilgili yaptığı açıklamalar akıllara 2015 yılında araç israfı eleştirilerine verdiği yanıtı getirdi. Mehmet Şimşek, yaptığı konuşmada, araç kiralamalarının bütçeye yönelik masrafını eleştirenlere vizyonsuz diyerek, şu sözleri sarf etmişti:
“Araç saltanatı diye ortalıkta bu işin istismarını yapanlar, topu topuna genel müdür ve üstünden bahsediyor. Taş çatlasa 2 bin genel müdür var. Hadi 40 müsteşar ve 100 müsteşar yardımcısı olsa abartıyorum, 26 bakan bunların hepsini toplasanız Türkiye’nin milli gelirinde, bütçesinde çerez parası değil, çerez… Bakın 2014 yılında Türkiye’deki bütün araçların satın alınması, kiralanması, bakımı, onarımı ve yakıtı 3.3 milyar liradır. Türkiye’nin bütçesi 473 milyar liradır. Binde 7’de bahsediyoruz. Bakın, şu anda bütün siyaset indirgenmiş, binde 7’ye indirgenmiş. Niye? Çünkü vizyon yok, program yok, proje yok.”
Kaynak: TELE1