Yatırım uzmanı Emin Tay, dolardaki rekorun yüksek döviz borcu bulunan şirketlerin iflas etmesine yol açabilecegini, işsizliğin de yükselebileceğini söyledi
BirGün’e konuşan Tay, ekonomide kur şoku ve faiz şokunun birlikte yaşanmasının doları rekor seviyelere taşıdığını ifade ederek, Rahip Brunson krizinde çözüm adına yol alınamaması halinde liradaki kayıpların daha da derinleşebileceği uyarısında bulundu.
Türkiye’de faizlerin yıllardır kurla birlikte korelasyon içinde bulunduğuna işaret eden Tay, faizlerin yüzde 20’lere doğru gittiğini ve ülke risk priminin tırmandığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da ülke ekonomisinin durgunluğa gireceği tespitini yaptığını aktaran Tay, ekonomi yönetiminin ise soruna ilişkin henüz bir acil eylem planı ortaya koyamadığını, bu durumun piyasalarda endişeyi yükselttiğini söyledi.
Döviz borcu o kadar yüksek ki...
Türkiye’nin ‘inanılmaz derecede’ döviz borçlusu bir ülke olduğunu bildiren Tay’a göre, Türkiye ekonomisi için bundan sonraki döneme ait en büyük sıkıntıyı olası şirket iflasları oluşturuyor. Özel sektörün 220 milyar dolarlık döviz borcuna işaret eden Tay, kurdaki her yükselişin borçları yükselttiğini ifade ederek, “Şirket iflasları gündeme gelebilir. Devamında işsizlik körüklenebilir. Domino etkisiyle birlikte ülke ekonomik çıkmaza girebilir” dedi.
Grafik: Anıl Karaca
Kurdaki yükselişin sona ereceğine dair ellerinde hiçbir veri olmadığını da ifade eden Tay, “Sadece faizlerin yüksek olduğunu söyleyebiliyoruz ama enflasyonda o kadar güçlü bir trend var ki, yeni zamlarla birlikte enflasyonda da düşüş yaşanmasını beklemiyoruz. Enflasyonun yüzde 17’ye çıkacağını, reel faizin de bu koşullar altında yüzde 0 olduğunu piyasa görebiliyor. Dolayısıyla burada dolar yerine TL’yi tutmayı tercih edebilecek herhangi bir ortam yok. Her gün gelen zamlar daha fazla moral bozuyor” diye konuştu.
***
‘Yaptırımın etkisi sınırlı olur’
ABD’nin 2 bakana karşı aldığı ekonomik yaptırım kararını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD’nin yanlışta ısrar etmesi durumunda ortaya çıkacak tablonun Türkiye ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını söyledi. Albayrak, “Gelişmeler sonrası ekonomiye yönelik ataklar kısa dönemlidir. Bu süreç içinde, spekülatif hamlelerle piyasalarda olumsuz hava oluşması için yapılan girişimlerin tamamı da boşa çıkacaktır” şeklinde konuştu ve Türkiye’nin güçlü bir şekilde yoluna devam edeceğini ifade etti.
***
‘Kavga son bulsun’
Patronlar kulübü TÜSİAD’dan da ABD yönetiminin aldığı yaptırım kararına ilişkin değerlendirme geldi. ABD’nin adımını eleştiren TÜSİAD, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin ‘diyaloğu ve diplomatik teamülleri temel alan yapıcı bir yaklaşım çerçevesinde’ onarılmasını istedi. Yapılan yazılı açıklamada “İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi boyunca değişmeyen en önemli unsursa stratejik müttefikliğin bir gereği olarak diplomatik ve kültürel diyalog yoluyla ortak sorunların çözülmesi ve aklıselimin her kırılma riski anında galip gelmesi olmuştur” denildi.
https://www.birgun.net/haberdetay/sirketiflaslarikapida225719.html