Bayramdan sonra başlayan normalleşmeyle birlikte koronavirüse karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesinin ardından bazı illerde vaka artışı gözlendi. Vaka sayısının arttığı yerlerden birinin de Şırnak’ın Cizre ilçesi olduğu belirtildi.
Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni, Cizre’deki son durumu bianet’e anlattı.
"TEDBİRLERİN GEVŞETİLMESİNİN ARDINDAN VAKALAR ARTTI"
Dr. Serdar Küri, koronavirüs dönemini 1 Haziran öncesi ve 1 Haziran sonrası olarak ikiye ayırmak gerektiğini söyledi ve süreci şöyle anlattı:
1 Haziran öncesinde 65 yaş ve 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasakları ve tedbirlerin konulmasıyla birlikte, bu tarihe kadar Cizre bölgesinin durumu iyiydi. Ortalama 88 vaka vardı ve bunlardan 75’i iyileşmiş durumdaydı. Bu vakaların çoğu da şehir dışından gelen askerlerdi. Yoğun bakımda hasta yoktu. Hayatını kaybeden kişi sayısı 1’di.
Ancak bayram arefesiyle birlikte Türkiye'de tedbirler gevşetildi. Bununla birlikte halk bayram alışverişi için dışarı çıktı, AVM’lere akın ettiler, cadde ve parklar doldu, taziyelere gidenler oldu. Uygulamalar kalkınca, maskesiz dolaşım ve fiziksel mesafeye uyma ortadan kalktı. Dolayısıyla bugünkü durumla karşı karşıya kaldık.
HASTANELER DOLMUŞ DURUMDA
Şırnak ve Cizre bölgesinde şu an hastaneler dolmuş durumda. Yani Şırnak, Silopi, Cizre ve İdil hastaneleri dolu, insanlar yurtlarda karantinaya alınıyor, birçok insan da testleri pozitif olduğu için kendi evlerinde izolasyonda.
Dr. Küni, halka ve yetkililere çağrıda bulunduklarını ve tedbirlerin gevşetilmemesi gerektiğini yoksa bunun ileride sorun yaratacağını söylediklerini aktarıyor:
Halka gerekmediği sürece dışarı çıkmamalarını, kalabalık ortamda bulunmamalarını, temizlik ve hijyene dikkat etmeleri yönünde uyarılarda bulunduk, hala da bulunuyoruz. Şunu da net biliyoruz ki, aslında Cizre halkı kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalıştı. Esnaf bir hafta kepenk açmadı ve yetkililer bunu görmezden gelip halka gerçek ve yeterli bilgiyi sağlayamadı.
"EN AZ 200 EV KARANTİNADA"
İl Pandemi Kurulu, Sağlık Müdürlüğü ve valiliklerden hiçbir veri alamadıklarını vurgulayan Dr. Küri, "Elimizde güncel veriler yok" diyor.
Küni şöyle devam etti:
"Biz kesinlikle Cizre gibi virüsün hızla yayıldığı il ve ilçelerde acilen 2 hafta karantina uygulanması ve çok yaygın olarak test yapılması gerektiğini söylüyoruz. Hiçbir önlem alınmadan virüsün baskılanması mümkün değil. Bir an önce radikal tedbirlerin alınması gerekiyor. Son verilere dair elimizde bilgi yok, sadece şunu biliyoruz: Cizre'de en az 200 ev karantinada, devlet hastaneleri dolu.
"Cizrede de yeterli sayıda test yapılmıyor, yapılan testlerde çok geç çıkıyor, temas edilen kişilere de test yapılmalıdır oysa ki. Karantinaya alınan yerler denetlenmiyor, dolayısıyla virüs hızla yayılmaya devam ediyor."
Yetkilere yeniden seslenen Dr. Küri, "Yetkililer, halkı doğru bilgilendirsin. Çünkü halk tedirgin. İnsanlar 65 yaş üstü ölümlerin arttığına, beyaz kıyafetli insanlarla yapılan cenaze işlemlerine, taziyelerin kurulamadığına şahit oldular ve herkesin kendinden çekindiği bir durum var. Tabip Odası olarak yetkililerden son verilenin açıklanmasını talep ediyoruz" dedi.
Sosyal medyada yurttaşlar, duruma dikkat çekmek için #Cizreyebak hashtagi oluşturdu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslerini duyurmaya çalıştı.
UMUTSEN SENDİKASINDAN PAYLAŞIM
Umutsen Sendikasının Twitter hesabından, "‘Normalleşme’ politikasından sonra #Cizre'de #Koronavirüs vakaları hızla yükseldi.
Yetkililer ise artan vaka sayısını sadece ‘anormal’ bir şekilde izlemekle yetiniyor.
Virüsün ölümcül bir hâl alması karşısında acil önlemler alınmalı, halkın sağlığı korunmalıdır.
http://www.krttv.com.tr/gundem/sirnakcizredeneleroluyorh38648.html