Sözcü gazetesi yazarı Ruhat Mengi'ye konuşan Yöneylem Araştırma Şirketi'nin Araştırma Genel Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, kendi ölçümlerinden yola çıkarak şu an vatandaşın yüzde 55'inin muhalefetin adayını desteklediğini söyledi. "Muhalefet bölünmediği sürece bence önümüzdeki seçimi kazanma potansiyeli çok yüksek" diye de ekledi.
Mengi'nin yönelttiği sorular ve Kömürcü'nün bunlara verdiği yanıtlardan bazıları şu şekilde:
Sayın Kömürcü şu anda devam etmekte olan önemli bir araştırmanız olduğunu biliyorum. Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra partilerde durum nedir?
Şu an sahada çok büyük bir araştırma yürütüyoruz; Türkiye'deki 81 ilde 87 seçim çevresi var, bu 87 seçim çevresinde toplamda 100 binin üzerinde görüşme yapıyoruz. Bitmemiş bir araştırma olduğu için net rakamlar vermekten çekiniyorum ama şunu çok açık söyleyebilirim; Türkiye genelindeki datayı analiz ettiğimde AKP'nin birinci parti olma özelliğini yitirme olasılığı görülüyor. AKP oy oranı yüzde 3033 aralığında seyrediyor, en son yüzde 31 ölçtük, CHP oyları yüzde 28 civarında, İYİ Parti oylarının yüzde 1415 bandına geldiğini görüyoruz, MHP yüzde 7. HDP'nin bir baraj sorunu yok. Buna baktığımızda diğer partileri katmadan; AKPMHP'nin toplamı yüzde 40'ı bulamıyor, bunun karşılığında Millet İttifakı'nın diğer 4 partiyi (Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat) dışarda bıraktığımızda bile yüzde 43 civarında oy aldığını görüyoruz. Bu 4 partinin de yüzde 5 civarında bir oyu olduğunu görüyoruz, dolayısıyla Millet İttifakının da yüzde 48'e ulaşabilecek bir potansiyeli var. Onun yanında hesaba katılması gereken HDP seçmeni var ve Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah gibi seçmenin ilgi göstermeye başladığı yüzde 1 civarında partiler olduğunu görüyoruz.
"ERDOĞAN'A KARŞI OLANLAR TÜRKİYE'DE ŞU AN YÜZDE 55'İN ÜZERİNDE"
En son araştırmamızda Kılıçdaroğlu'nun 2 puan Erdoğan'ın önünde olduğunu ölçmüştük ama bu mesela çok yükselen bir trend. Bir yıl içinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranında yaklaşık 12 puanlık bir artış var. İlk başta ölçtüğümüzde yüzde 29 civarında ölçerken çok daha yukarılarda çıkıyor, kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce söylüyorum bunu. Bir de tabii muhalefet seçmeninde şöyle bir eğilim var; herkesin kafasında ideal bir cumhurbaşkanı adayı var, onun aday olarak gösterilmesini istiyorlar, dolayısıyla bizim araştırmalarımızda seçmenler de bir tür yönlendirme yapmaya çalışıyorlar, “Kılıçdaroğlu mu, Erdoğan mı” diye sorduğumuzda “Oy kullanmam” ya da “kararsızım” deyip başka bir aday söylediğinizde “Evet ona oy vereceğim”diyebiliyor, o yüzden muhalefetin olası adayları arasında bir oy farkı olsa da aday tek olduğunda onların hepsi o adayı destekleyeceklerdir. Muhalefet seçmeninde bir araya gelmişlik açıkçası var. Önümüzdeki seçim “Erdoğan gitsin” diyenlerle “Kalsın” diyenler arasında geçecek ve Erdoğan'a karşı olanlar Türkiye'de şu an yüzde 55'in üzerinde.
Millet İttifakı son araştırmada Cumhur İttifakı'nı yüzde kaç geçmiş durumda?
En son ölçümümüzde 4 puan fark var arada.
"YÜZDE 55 MUHALEFETİN ADAYINI DESTEKLİYOR"
Bugün için yeterli değil midir, örneğin 10 puan mı geçmiş olması gerekirdi?
O konuda bir şey söyleyemem, sonuçta bu tartışma bizi seçim güvenliği konusuna getirir o da spekülasyon yapmak zorunda bırakır. Öyle tartışmalar var “En az 10 puan farklı olmalı ki seçim garanti olsun” falan diye ama sonuçta cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1'i alan cumhurbaşkanı olacak, bizim ölçümümüze göre yüzde 55 muhalefetin adayını destekliyor şu anda.Muhalefet bölünmediği sürece bence önümüzdeki seçimi kazanma potansiyeli çok yüksek.
Türkiye’nin Gündemi Yine Seçimler Oldu21 izlenme
Kuşadası’ndaki plan değişikliğine tepki büyüyor: Parsel parsel satış!50 izlenme
Emeklilerden Erdoğan'a küfe yanıtı18 izlenme
Cem Küçük'ün 'blöf yapıyor' demesinin ardından Sedat Peker'e yakın bir adres yayınlamıştı: Yüzleri beyinle kapatılan iki kişi kim?489 izlenme
Gazinocuların tartışması silahlı çatışmaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı22 izlenme
Salgın tedbirleri hakkında soruşturma başlatan savcıya ilişkin Şanlıurfa Valiliği'nden açıklama!76 izlenme
Halkevleri’nin 'kamu yararına dernek' statüsü kaldırıldı!73 izlenme
Muhittin Böcek duyurdu! Hülya Koçyiğit'in damadına şok!184 izlenme
Dr. Ergin Koçyıldırım, Bakan Koca’nın açıklamasını yalanladı: ABD’de Türk test kiti yok!
İBB'den riskli binaların yenilenmesi için sıfır faizli finansman projesi
Ankara Tabip Odası Başkanı: 6 Pandemi hastanesi de doldu
Çocukluk arkadaşı Ahmet Hakan'a kızdı: Ahmet Hakan işte budur