Sağlıklı ve dengeli beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak mümkündür. Beslenme planında; Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller ve faydalı bitkisel bileşenler açısından zengin besinler, bazı sağlık yararları sağlayabilir. Ülkemiz topraklarında yetişen ve birçok hastalığa karşı koruyucu olan çok değerli bitkisel besinler bulunmaktadır.
Bunlardan biri de sumak. Özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan sumak, faydalı ve lezzetli bir yemektir. Sumak ağacında yetişen sumak bitkisi, tahıl veya toz halinde, yemek ve salatalarda veya çay şeklinde tüketilebilir. Sağlığı korumak için bu faydalı besinin günlük diyete eklenmesi önerilir.
Sumak nedir?
Sumak; Sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür. Meyveleri kırmızı ve küresel olan bu bitki ekşi bir tada sahiptir. Sumak ağacı olarak da bilinen bitki çalı görünümündedir. Ağaçtan toplandıktan sonra uygun tekniklerle kurutulan sumak, genellikle tuzla karıştırılıp toz haline getirilerek baharat olarak kullanılır.
Ancak bazı kültürlerde, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde, sumakların sıcak suda demlenmesiyle elde edilen ekşi su, yemeklere ekşi bir tat vermek için yemek pişirmede kullanılır. Koku azaltıcı özelliğinden dolayı soğan salatalarında yaygın olarak kullanılan sumak, yaygın olarak her çeşit salatada, bazı yemeklerde ve mezelerde bulunur.
Sumak, yemeklere eşsiz bir tat vermekle kalmaz, aynı zamanda sağlık için de çok faydalı bir baharattır. Başta antienflamatuar ve antioksidan etkileri olmak üzere sağlığa birçok faydalı etkisi nedeniyle sağlıklı bir diyetin parçası olması gereken besinlerden biridir.
Sumak faydaları nelerdir?
Sumak, sayısız faydası olan çok değerli bir bitkidir. Bunun başlıca nedenlerinden biri çok güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olmasıdır. Bir diğer olumlu yön, yüksek vitamin ve mineral içeriğidir.
İşte sumanın insan sağlığına faydaları:
Önemli bir antioksidan
Antioksidan özelliği ile yıllardır bilinen ve yaygın olarak kullanılan sumak, birçok baharat türünden çok daha güçlü bir antioksidandır. Bu sayede vücutta dolaşan serbest radikalleri azaltır ve oksidatif stresi azaltır.
Bu olumlu etki sayesinde hücre kanserini önler ve tüm kanser türlerine karşı koruyucu etki sunar. Ayrıca antioksidan etkileri sayesinde başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere birçok kronik hastalığa yakalanma olasılığını önemli ölçüde azaltır.
Antiinflamatuar özelliklere sahiptir
Antiinflamatuar özelliklere sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere vücutta görülen bulaşıcı hastalıklarla savaşma gücünü artırır.
Ateşi düşürmeye yardımcı olur ve bulaşıcı hastalıklardan daha hafif bir iyileşme sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamininin bolluğu da bu mücadeleyi destekler. Aynı zamanda sumak, çeşitli hastalıkların neden olduğu ağrıların giderilmesinde oldukça etkilidir.
Kan şekerini düzenler
Bazı bilimsel araştırmalar, düzenli sumak tüketiminin birçok kronik hastalığa karşı koruma sağladığını veya tedavisine yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunlardan biri şeker hastalığıdır.
Bilimsel araştırmalar, sumakın kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğunu ve ayrıca kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olarak tip 2 diyabetin neden olduğu sorunları azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Tip 2 diyabetli hastalarda uzun süreli yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle birçok komplikasyon gelişir. Dolayısıyla mevcut tedaviye ek olarak sumak tüketiminin kan şekerini düzenleyici etkisi ile tüm bu komplikasyonları en aza indirmek mümkün hale gelmektedir.
Enfeksiyonlara karşı korur
Sumak'ın antifungal ve antibakteriyel etkiler göstererek bulaşıcı hastalıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir. Yaygın bulaşıcı hastalıklara neden olan Salmonella Typhimurium ve Aspergillus Flavus gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların hafifletilmesine yardımcı olduğu ve bu enfeksiyonların neden olduğu komplikasyonları ortadan kaldırdığı bilinmektedir.
Ayrıca solunum yollarında özellikle farenkste ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklarda çay şeklinde sumak tüketmek hastalığın neden olduğu olumsuz etkilerin azalmasına yardımcı olur.