Türkiye bu konuda "2Y1Ç" yani "yerleş, yaşa, çalış" formülünü devreye sokacak. Güvenli bölgelerde kendileri için yapılan konutlara yerleşen Suriyelilere iş imkanı da sağlanacak.
Sabah'dan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, Türkiye operasyonlar oluşturduğu güvenli bölgelere yeni kentler kurarak Suriyelerin geri dönüşünü planlıyor. İlk etapta 100 bin briket ev yapımı planlanmıştı. Şu ana kadar 5060 binine Suriyeliler yerleşti. Kalan konutların yıl sonuna kadar bitmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni projede ise 200250 bin arasında ev yapılması planlanıyor. Bu da 1 milyonun üstünde sığınmacı için yaşam alanı anlamına geliyor.
Evler 40, 60, 80 metrekare olmak üzere üç ayrı tipte inşa edilecek. Suriye'nin yaşam koşullarına uygun olarak bahçe içinde yapılacak evlerin çatılarında da su depoları bulunacak. Ailelerin büyüklüğüne göre evlere yerleştirme yapılacak.
Evler Cerablus, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad'da yapılacak. Okul, AVM, spor salonlara ve şehir idari yapıları (belediye gibi) gibi sosyal ve kültürel binalar da inşa edilecek.
Tarım ve hayvancılık projeleri Konutlar bittiğinde geri dönecek Suriyelilerin geçimlerini sağlamaya yönelik ortam oluşturulacak.
Yeni kurulan şehirlerin etrafına organize sanayi bölgeleri yapılacak. Suriyelerin geri dönmelerini sağlamak için buralarda ciddi istihdam yaratılacak.
Bir milyon kişinin dönüşünü sağlayacak yeni evlerin inşaatlarında Suriyeliler çalıştırılacağı ifade edildi.
Altyapı hizmetleri AFAD tarafından verilecek. Ama evlerin maliyeti uluslararası kuruluşlar, fonlar ve yardım kuruluşlarının desteği ile sağlanacak. Bunun için önümüzdeki günlerde protokoller imzalanacak.
Piri Reis Üniversitesi mezuniyet töreninde ‘İzmir Marşı’nı duyan yöneticiler salonu terk etti !156 izlenme
Her şeyle ilgilenen bakan öğretmenlerin maaşını ödemeyi unuttu17 izlenme
'İnançlı bir hoca' diye evlendi kâbusu yaşadı!2038 izlenme
Alışverişlerde elden ödeme dönemi bitti! Ödemesini banka dekontu ile belgeleyemeyen ceza ödeyecek20 izlenme
Gül ile Erdoğan’ın şimdiye kadar ortaya çıkmayan diyaloğu: Çok pişman olacaksınız182 izlenme
Türkiye Suriye'de şehit üstüne şehit verirken, RTE er olarak askere gitmek isteyen oğluna bakın ne nasihat vermiş !277 izlenme
İmamoğlu’ndan Kurban Bayramı uyarısı! ‘Kaçak kesim noktalarına itibar etmeyin’75 izlenme
Pfizer/BioNTech aşısıyla ilgili müthiş sonuç: Yüzde 96 etkili38 izlenme
Sağlık Bakanı Koca, güncel corona virüsü verilerini açıkladı: Toplam vaka sayısı 204.610’a, can kaybı da 5.206’ya yükseldi!
Kırkağaç’ta Atatürk büstüne çirkin saldırı!
Hastaneden kaçan koronavirüs şüphelisi, 2 gün sonra bulundu!
Timur Savcı'yı gözaltına aldıran Ela Rumeysa yazışması ortaya çıktı! "Yükselmek istiyorum"