Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Haziran’a ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimini açıkladı.
Buna göre, haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre inek peyniri üretimi yüzde 12,9, ayran üretimi yüzde 4,1 ve tereyağı üretimi yüzde 3,3 artarken; yoğurt üretimi yüzde 5,3 ve içme sütü üretimi yüzde 11,2 azaldı.
OcakHaziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 8,4, ayran üretimi yüzde 5,8, içme sütü üretimi yüzde 1,8 ve yoğurt üretimi yüzde 0,1 artarken; tereyağı üretimi yüzde 15,2 azaldı.
Bir önceki ay 944 bin 714 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında yüzde 8,2 azalarak 867 bin 11 ton oldu.
Bir önceki ay 115 bin 382 ton olan içme sütü üretimi haziranda yüzde 8,9 azalarak 105 bin 140 ton olarak gerçekleşti.
Öte yandan, sektör temsilcileri üretim maliyetlerindeki artışın sürmesi nedeniyle sene başında yaptıkları uyarılarda ‘asıl krizin kapıda olduğunu’ vurgulamıştı. Üretimdeki düşüşün daha da derinleşerek tüketici fiyatlarını tırmandırması beklentisi sürüyor.
Hayvancılıkta yaşanan ve çözüm bulunamadığı için derinleşen kriz, perakende fiyatlarda da kendini gösteriyor.
Marketlerde satılan yaygın markalı bir litre süt 2427 TL aralığında değişiyor.
Daha ekonomik olmasıyla bilinen 2 kiloluk kova yoğurtların fiyatı ise bir sene içinde 19 liradan 60 liraya ulaştı. 400 gram beyaz peynirin kilosu ise 110 liradan başlıyor.
Vatandaşın hissettiği pahalılık, üreticiye ise kazanç olarak dönmüyor.
Bir litre çiğ sütün üretim maliyetini 2023 Haziran itibarıyla 10,54 TL olarak açıklayan Ulusal Süt Konseyi (USK), üreticinin sattığı çiğ süt satış fiyatını 11,50 TL'ye çıkardı ancak üreticinin beklentisi 1415 TL'ye çıkması yönündeydi.
Yani süt üreticisi litre başına zarar etmeye devam ederken tüketici ise süt ve süt ürünlerini sürekli pahalı tüketmeye devam ediyor.
Sözcü