Türkiye, geçtiğimiz hafta tasarruf önlemleri kapsamında kamu araç sayısında azaltmaya gitmeyi planlıyor. Bu tartışma yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu kuruluşlarının sahip oldukları araç envanteri konusunda çalışma başlattı. Bu kapsamda araçların hem sayılarının azaltılması beklenirken, mevcut araçların da sınıflarının düşürülmesi öngörülüyor.
Peki, Türkiye bu konuyu konuşurken, Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde durum nasıl? Euronews’ün haberinde, Türkiye’deki son veriler ışığında 115 bin kamu aracı bulunduğu ifade edilirken Fransa’da 2 bin, İtalya’da ise 29 bin kamu aracı olduğu iade edildi. Makam aracında ise Türkiye’de kamuda 417 şoförlü kamu aracı olduğu ifade edilirken, bu sayının Fransa’da 322, İtalya’da ise 3 bin olduğu belirtildi. Özellikle İtalya, Avrupa’da makam aracının en fazla olduğu ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. 20 ayrı özerk bölgenin bulunduğu İtalya’da her özerk bölgenin yetkililerine makam aracı tahsis edilirken, bu rakamın her yıl azaltılmaya çalışıldığı ifade ediliyor.
İngiltere’de ise 2012 verilerine göre üst düzey hükümet yetkilileri için tahsis edilmiş araç sayısı 90. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’yı kapsamayan bu rakamlar haricinde az sayıda kiralık araç kullanıldığı ifade ediliyor.
Altı farklı hükümetin bulunduğu Belçika’da ise federal hükümet yetkililerine tahsis edilen makam aracı sayısı 72. Başbakanlara 7, dışişleri bakanlarına 7, çalışma makamlarına 7, içişleri bakanlarına 6, kalkınma bakanlarına 6 adet makam aracı verilirken ülke genelinde 72 makam aracı bulunuyor. Bu rakamlara Valon ve Flaman bölgelerindeki kamu araçlarının dahil edilmediği ifade edildi.
https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/turkiyedegundemmakamaracipekiavrupadahangiulkeninkacmakamaracivar2616263/
'Başka seçeneği yok' diyerek açıkladı: İşte Erdoğan'ın yeniden aday olmasının tek formülü!39 izlenme
Erdoğan ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ demişti: TL o günden bu güne ne hale geldi?29 izlenme
Üniversitedeki akraba saltanatı! 27 kişinin akraba olduğu çıktı!239 izlenme
Yeni Şafak yazarından Hükümete Suriye eleştirisi: Dün senin Meclis'ini bombaladılar!540 izlenme
Elindeki poşeti gösteren emekli vatandaş isyan etti: "Yetti canımıza"29 izlenme
56 milyar dolarlık vurgun: "Tayyip Bey gidiyor" dediler lisansı eşe-dosta dağıttılar!17 izlenme
İşte Melih Gökçek'in kol saati heykeli yerine dikilecek anıt85 izlenme
Türkiye’den yurt dışına çıkan yatırımlarda rekor!18 izlenme