Türkiye'de ortaya çıkan yeni bir virüs ve yol açtığı hastalık karşısında paniğe kapıldı. Ülke genelinde üç farklı şehirde ortaya çıkan şap virüsü nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı. Vatandaşları endişelendiren açıklamalara göre şap hastalığı insanlara bulaşacak mı? Şap nedir ve nasıl tedavi edilir? Şapın belirtileri nelerdir?
SAT2 tipi şap hastalığı virüsü yaklaşık iki aydır çeşitli illerde görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde veteriner hekim, veteriner hekim ve teknikerlerin lisanslarını bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı "Yapılan çalışmalar sonucunda ilk SAT2 serotip şap hastalığı vakası tespit edildi." açıklamasını yaptı. İthalat, ihracat ve kesim dışında tüm hayvan çiftlikleri kapandı. Ülke genelindeki hayvan pazarları da kapatıldı.
Elazığ İl Arazi ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ülkemizde bu tip şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatılmıştır. Hayvanların satışı ve hareketi bir sonraki duyuruya kadar yasaktır. Aksi takdirde kolluk kuvvetleri, Kanunun 36a'nın ilgili maddesi uyarınca bakanlığın hastalığın yayılmasını önlemek için aldığı tedbirlere uymayanlara 46 bin kişiyi gönderecek. 159 lira idari para cezası uygulanacak” denildi.
FMD VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içinde tükürük salgılanmaya başlar ve dilin dişetinde kabarcıklar oluşur. Veziküller interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında bulunabilir. Veziküllerin yırtılması ile büyük ülseratif yaralar oluşabilir.
Dildeki yaralar (lezyonlar) genellikle birkaç gün içinde iyileşmekle birlikte, ayaklarda ve burun çevresindeki lezyonlar en çok sekonder (sekonder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalır. Sekonder bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda pnömoni ve mastitis oluşabilmekte ve tırnaklar düşebilmektedir.