Home
18 Temmuz 2023 ( 11 izlenme )
Reklamlar

Türkiye'de sadece Muğla'da üretiliyor! Her derde deva olan sığla yağının litresi 5 bin lir

6 yıl sonra ülkemizde ilk kez Mısır uygarlığında özellikle firavunlar tarafından mumyalama malzemesi olarak kullanılan, tıp ve güzellik endüstrisinde de etkili olan sığla yağı üretimine başlandı. Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman bekçilerinin onayladığı alanda çalışmalar devam ederken, 1 litre sığla yağı 5 bin liradan başlıyor.

Dünyada sadece Güney Amerika, Honduras ve Muğla'da yetiştirilen, Mısır uygarlığında özellikle firavunlar için mumyalama malzemesi olarak kullanılan ve Buz Devri'nden günümüze kadar ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan sığla yağı üretimi, 6 yıllık araya göre yeniden başladı. Ülkemizde sadece Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde üretilen sığla yağının litresi 5 bin liradan başlıyor.

100 gr 500 tl

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve Köyceğiz Orman Müdürlüğü Beyobası İşletme Müdürü gözetiminde üretilen 100 gram sığla yağı 500 TL'ye alıcı buluyor. 

Sığla yağının en büyük alıcısı, dünya çapında kozmetik sektörünün en önemli merkezi olan Fransa'dır. Fransa'da üretilen dünyanın en pahalı parfümlerinin önemli bir hammaddesi olan sığla yağı, ülkemizde başta mide ülseri olmak üzere güneş yanıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Türkiye'de sadece Muğla'da üretiliyor! Her derde deva olan sığla yağının litresi 5 bin lira.

SADECE KÖYCEĞİZ'DE YAPILMIŞTIR

2017 yılından beri üretilmeyen sığla yağı üretimi için Köyceğiz ilçesindeki binlerce hektar alanda sığla ağaçlarından yıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen sığla yağı üretimi uzman ekipler tarafından gerçekleştiriliyor. Uzun ve zahmetli bir üretim gerektiren Sığla Yağı üretimi, Türkiye'nin tek üretim merkezi olan Köyceğiz'de, Orman Bölge Müdürlüğü Beyobası Orman ve Orman Koruma Sorumluları Başkanlığı tarafından onaylanan ağaçlardan yapılmaktadır.

Türkiye'de sadece Muğla'da üretiliyor! Her derde deva olan sığla yağının litresi 5 bin lira.

Hedef 1 tonluk üretim

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Kavakarı Mahallesi'nde münhasır olarak yapılan sığla yağı üretimi için Türkiye'de sadece bir ton sığla yağı ve 3 ton sığla kullanılıyor. Sığla tütsüsü, genellikle yağı çıkarılan ağaçların kabuklarının yakılarak kırsal kesimlerde özellikle mevlid zamanlarında evlerin odalarına hoş bir koku vermek için elde edilir. 

Sığla yağı üretimi uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Düzeltme denilen işlem sırasında ağacın kabuğu ne çok fazla ne de çok az sıyrılır. Ağaç kabuğunun aşırı soyulması ağacın ömrünü kısaltır. Kızarma işleminden sonra 15 gün beklendikten sonra ağaçların gövdelerindeki reçine ve kabuklar soyulur. 

Kabuklar torbalarda Amber üretim merkezine taşınır. Burada kabuklar odun ateşinde piştikten sonra pres makinesine atılır ve sığla yağı çıkarılır. Yağı çıkarılan tütsü kabukları atılıp kurumaya bırakılmaz, kurutulan bu kabuklar tütsü olarak kullanılır.

Türkiye'de sadece Muğla'da üretiliyor! Her derde deva olan sığla yağının litresi 5 bin lira.

7 AY SÜRER

Köyceğiz Beyobası Orman İşletme Müdürü Tuğran Erik, “2023 yılı programımız içerisinde yer alan 1 adet sığla yağı ve 3 ton sığla üretim çalışmalarına Nisan ayında firmamızda başlanmıştır. Çalışmalarımızın sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.” Ekim ayı eski Köyceğiz ilçemiz Kavakası bölgesinde işçiler tarafından müteahhit tarafından yapılacaktır.

Ağırlık 5 bin liradan başlıyor

Kehribar yağı üretim işletmecisi Cüneyt Taşdemir, “Kilosu 5 bin ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlarla çalışmaya başladık. Çünkü çok değerli. Türkiye'de sadece burada üretiliyor. Dünyada bir iki yerde üretilen bir yağdır. gıda ve ilaç. Genelde sanayiye veriyoruz. Fransa, Kanada ve Amerika daha çok ilgileniyor. 

Yıllardır Fransa'ya gönderiyoruz. Sayısız faydası olan bir yağ. Mideden, diş etlerinden, parfümeriden. Dünyanın en pahalı parfümleri arasında yer almaktadır. Mide ve diş eti ilaçlarında bulunur. “Vücutta bir yara varsa çok çabuk iyileşir. O zamandan beri kullanılan bir üründür." "Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Savaşı'nda yaralananlarımızı tedavi etmek için de kullanılmıştır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yurttaş geçim derdinde, Ordu Belediyesi 65 milyona 165 araç kiraladı İsmail Saymaz, TÜİK Başkanı'nın maaşına dikkat çekti! "Buna da adalet diyeceğiz, öyle mi?" Hüsnü Mahalli: Türkiye'nin başı belada İBB Aksaray'daki 6 yıllık otobüs garajı işgaline son verdi!