Koronavirüs salgını dünya ülkerleri üzerinde ekonomik anlamda derin izler bıraktı. Ekonominin hemen her alanında etkisinin hissettirdiği salgında ülkelerin borçları da ciddi artışlar gösterdi.
IIF Sürdürülebilirlik Araştırması Direktörü Emre Tiftik ve Yardımcı Ekonomist Khadija Mahmood tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, salgının etkileri fazla hissedilmediği halde yılın ilk çeyreğinde, Çin ve Güney Kore'nin ardından borcu en çok artan gelişmekte olan üçüncü ülke oldu.
DÖVİZ BORCU KATLANACAK
Gelişmekte olan ülkelerin 2019'un son çeyreğinde 70.6 trilyon dolar olan borçları bu yılın ilk çeyreğinde 72.6 trilyon dolara çıktı.
Raporda, gelişmekte olan ülkelerin bu yıl vadesi gelecek 3.7 trilyon dolar olan borçlarının gelecek yıl 4 trilyon dolara çıkacağı, bunun yüzde 17'sini döviz oluşturacağı için borcunu ödemekte en çok zorlanacak ülkelerin Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye olacağı vurgulandı.
ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE DURUM DAHA DA VAHİM OLACAK
Sözcü'nün haberine göre, 2020 yılının ilk çeyreğinde Çin başta olmak üzere bazı ülkelerde salgının etkileri görülmeye başladığı için küresel borçlar da GSYH'nin yüzde 331'ine ulaşarak 258 trilyon dolarla rekor kırdı.
Geçen yılın son çeyreğinde küresel borç miktarı 249 trilyon dolar, GSYH içindeki payı ise yüzde 320'ydi. Pandeminin etkisinin yoğunlaştığı ikinci ve üçüncü çeyrekte bu miktarın kat be kat artacağı tahmin ediliyor.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/turkiyehakkindaurkutenraporh41978.html
"Ekrem İmamoğlu'nu görevden alma yollarına taş döşeniyor"59 izlenme
Teksas Değil Resmen Türkiye! Sadece 1 Haftada Onlarca Silahlı Bıçaklı Olay29 izlenme
Kırmızı Bültenle aranıyordu: Bir çete lideri daha Türkiye'de yakalandı16 izlenme
Parası milletten olunca, sefa sürmenin keyfi başka tabii !834 izlenme
Kamusu da Özeli de, bankalar Erdoğan'ı dinlemedi!866 izlenme
Binali Yıldırım, İmamoğlu’nun indirimlerine karşı çıkmış!216 izlenme
Acı faturayı geçen de ödüyor, geçmeyen de! Avrasya Tüneli 54.8 milyon dolar daha yuttu!44 izlenme
TCMB Haziran ayı faiz kararını açıkladı43 izlenme