Home
25 Temmuz 2019 ( 94 izlenme )
Reklamlar

Türkiye’ye sahte evrakla hayvan ithal eden şirkete bakanlıktan hibe!


İspanya’dan Türkiye’ye sahte veterinerlik sertifikası ile hayvan ithalatı yaptığı ortaya çıkan şirketin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan 1,3 milyon lira hibe verildiği belirtildi.

İspanya’dan sahte veterinerlik sertifikalarıyla hayvan ithal eden şirkete devlet 1.3 milyon lira hibe vermiş.

Türkiye’ye sahte evrakla besilik sığır ithal ettiği iddia edilen MKA Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2014 yılında Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan 1.3 milyon lira hibe aldığı ortaya çıktı. Şirketin kurucusu Veteriner Hekim M.Kazım Aşuk, Ankara Sincan’da 2.3 milyon liralık yatırımla kurduğu besilik hayvancılık işletmesi yatırımının 1.3 milyon lirasını hibe olarak devletten aldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, İspanya’dan yola çıkan ve Lübnan’a gönderilen 2 bin 939 baş besilik sığırı sahte evrakla Türkiye’ye soktuğunu iddia ettiği MKA Hayvancılık şirketinin sahibi Kazım Aşuk devletten aldığı hibe desteği ile hayvancılık sektörüne yatırım yaparak büyüdü.

TARIM BAKANLIĞI BAŞARI HİKAYESİ OLARAK SUNDU

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın tarimdunyasi.net sitesinde kaleme aldığı yazısında şu bilgilere yer verdi:

"Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yayınlanan Kırsal Kalkınma dergisinin 6'ncı sayısında (Ekim Kasım Aralık 2016) Kazım Aşuk’un çalışmaları “Başarı Hikayesi” olarak yayınlandı. Dergide, Kazım Aşuk’un, 2014 yılında 2.3 milyon liralık yatırım yaptığı ve bunun 1.3 milyon lirasının kendisine TKDK tarafından hibe olarak verildiği yer alıyor.

Dergide, asıl mesleği veteriner hekimlik olan Kazım Aşuk’un, mesleki birikimini, TKDK’nın destekleri ile birleştirerek, dev bir besicilik tesisinin sahibi olduğu ifade ediliyor. Besicilikle ilgili bilgi birikimiyle çevresindeki herkese yol gösteren Aşuk’un başarı hikayesi şöyle ifade ediliyor:

"Aşuk’un başarı hikâyesi, 1997’de Ankara Üniversitesi’nden veteriner hekim olarak mezun olması ile başlıyor. Mezun olduktan sonra Ankara Yem Sanayii’nde işe girdi. 2008 yılının sonuna kadar da burada çalıştı. 2009’dan itibaren, kendi işini kurma kararı aldı. Yurtdışından canlı hayvan alıp, Türkiye’de satışını yapma işine adım attı. Tesis kurma gerekliliği oluşunca, TKDK’dan hibe almak için girişimde bulundu. 2013’ün sonunda projelerini hazırlayarak, Kuruma sundu. 2014 yılının başında projeleri kabul edilen Kazım Aşuk, kısa süre içinde tesisin inşasına başladı. Sincan Doğal Besin Hayvancılık Kooperatifi bölgesinde Közde Tarım ismi ile kurulan tesis için 2,3 milyon liralık yatırım yaptı. Aşuk, bu miktarın 1,3 milyon liralık kısmını TKDK’dan hibe olarak aldı."

TESİSİ BİR YILDA KURULDU

Dergideki yazıya göre Kazım Aşuk, bir yılda dev bir tesis kurdu. Dergide tesisi yatırımı ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Toplamda 12 aylık bir süreçte; projemizi hazırladık, kabul edildi, arazimizi bulduk, tesisimizi inşa ettik. İlk hayvanlarımız da bir yılın sonunda tesisin içindeydi” diyen Kazım Aşuk, sürecin hızlı ilerlemesinden oldukça memnun… Aşuk, tesisini şöyle anlatıyor:

“Hibe almış olmaktan dolayı işletmemizi çok daha yüksek standartlarla kurabildik. Destek almasak bu kadarını yapamazdık. Tüm tesisat üstün özellikli ve modern. Yem sistemi, depolama sistemi son derece modern. Hibe geldiği için daha modern tesis kurma şansımız oldu. TKDK’nın getirdiği avantajla çok hızlı bir şekilde tesisi bu standartta kurabildik.”

YERLİ HAYVAN TERCİH ETMİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun yayınladığı Kırsal Kalkınma dergisinde Kazım Aşuk’un yerli besi hayvanları yerine ithal hayvanları neden tercih ettiği ise o tarihte şöyle anlatılıyor:

“Şu anda üçüncü dönem ithal hayvanları getiren Aşuk, aynı anda 250 baş hayvanı tesisinde besleyebiliyor. 911 aylık ve 250280 kilo ağırlığındayken, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Avusturya’dan getirilen buzağıların cinsi; şarole, limuzin, simental… Bu cins hayvanları et yönünden verimli oldukları için tercih eden Kazım Aşuk, 8 aylık besi döneminden sonra kesilmek üzere hayvanları satıyor. Yerli ırkları neden tercih etmediği ile ilgili soruyu yanıtlayan Aşuk, “Aynı besleme ile yerli ırkların bir günde aldığı kilo 900 gr civarında, ithal ırklarda bu miktar 1,5 kilo. O sebeple yerli ırkları tercih edemiyoruz çünkü besicilik işi aynı zamanda para kazanma işidir.” diyor. Hayvanların pazarlanma işini de kendisi yürüten Aşuk, Ankara bölgesine satış yapıyor. ”

HASTALIK RİSKİNE KARŞI İŞLETMESİNİ KORUYOR

Çevresinde besicilik işine girecek olanlarla tecrübelerini paylaştığını, işletmesinin sık sık ziyaret edildiği vurgulanan dergideki yazıda hastalık riskine karşı şu bilgilere yer veriliyor:

“Yurt dışından da gelip tesisleri gezenler oluyor. Ancak hijyen ve hastalık tehlikesi dolayısıyla, tesis kısıtlı ziyaretçiye açılıyor. Mesleği gereği hayvanları çok iyi tanıyan, onların beslenmesi, hastalıkları ile yakından ilgilenen Aşuk şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Hayvanların yemlerini yemesi çok önemli. Sabahakşam yemlerini yerler. Ben de sürekli olarak gelir yemlerini yiyip yemediklerini kontrol ederim. Çünkü hayvanlarda hastalığın en önemli belirtisi yemlerini yememeleridir. Hayvanlarımızı doğal besliyoruz ve tamamen sağlıklı et ulaştırıyoruz tüketiciye. Biz hazır yemle, samanla hayvanları beslemeyiz. Bu etin kalitesini çok düşürür. Yonca, mısır silajı (turşu), özel yaptırdığımız konsantre yem yediriyoruz. Uzmanlığım yem üzerine olduğu için hayvanların beslenmesini en iyi şekilde yaptırıyorum. Yılların birikimini burada değerlendiriyoruz.”

'TÜRKİYE BÜYÜKBAŞ HAYVANA UYGUN DEĞİL' DİYEREK İTHALAT YAPTI

Hayvan ithalatı yapan ve son iki yılda 278 bin baş sığır ithalatı yapan Kazım Aşuk, Kırsal Kalkınma Dergisi’ne 2016 yılında Türkiye’nin büyükbaş hayvancılığa uygun olmadığını söylüyor. Dergide yer alan yazıya göre Aşuk’un görüşleri şöyle:

“Türkiye’nin coğrafyası büyük baş hayvancılığa uygun değil çünkü meramız yok, kurak bir ülkeyiz. Mera olmadan etçi ırk yetişme şansı da yok. Kapalı besleme sistemleri de pahalı. Bizde merası uygun olan 810 il var. Bu durumda damızlık hayvanı artırarak, et ihtiyacını karşılayamazsınız. İthal edilmek durumunda.”

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkiyeyesahteevraklahayvanithaledensirketebakanliktanhibe243232h.htm

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tosuncuk aslında Türkiye'de sefa sürüyormuş! İşte kanıtlar! AKP eski milletvekili Mehmet Metiner ile AKP İstanbul milletvekili Mücahit Arınç havalimanında birbirine girdi! Kemer Country’de yeni gelişme: Yürütmeyi durdurma kararı çıktı, plan yeniden hazırlandı Fatih Nurullah bir çocuğu daha istismar etmiş!