Tuzla Piyade Okulundaki geçen yıl yaşanan "Atatürk" fotoğrafı tartışması nedeniyle ihraç edilen teğmenlerden S.Ç'nin, hakkındaki YDK kararının iptali istemiyle açtığı davada karar çıktı.
ANKA Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, Erzurum 1. İdare Mahkemesi, S.Ç hakkındaki Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun ihraç kararını oy birliğiyle iptal etti.
İdare Mahkemesinin gerekçesinde, "hizmete engel davranışlarda bulunmak" disiplinsizliğinden söz edilebilmesi için söz konusu davranışın, Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte olması veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil etmesi gerektiği vurgulandı.
"SİYASİ BİR AMAÇLA YAPILDIĞINI SOMUT BİLGİ YOK"
Davacının, olayla ilgili WhatsApp paylaşımlarının, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili mevzuatına göre şekillenen ve temeli mutlak itaat ve disipline dayanan meşru yerleşik yapısına zarar verdiğinin kabul edildiği aktarılan gerekçede, davacının hizmete engel davranışlarda bulunmak eyleminin sübut bulduğu kanısına varılarak dava konusu işlemin tesis edildiği anlatıldı.
Gerekçede, şu tespitler yapıldı:
"İşlem tesis edilmiş ise de askerlik mesleğinin ciddiyeti ile bağdaşmadığı açık olan söz konusu paylaşımların, paylaşım yapılan WhatsApp grubunun aralarında belirli bir arkadaşlık ve güven ilişkisi bulunan devre arkadaşlarından oluşan bir grupta yazıldığı, amirlerinin herhangi birinin o grupta olmadığı, grup paylaşımlarının sadece üyelerine açık olup kamunun erişimine kapalı olduğu görülmektedir. Bu durumda, anılan yazışmaların siyasi bir amaçla yapıldığını destekleyen somut bilgi ve belgelerin ortaya konulamadığı, söz konusu paylaşımların devamında yada öncesinde davacının amirlerine karşı disiplinsizlik işlediğine ilişkin herhangi bir disiplin suçu yada soruşturmasının bulunmadığı anlaşılmaktadır."
"HUKUKA VE HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL”
Yazışmalarda davacı tarafından siyasi içerikli herhangi bir yorum ve ifadeye yer verilmediği görüldüğünden, anılan fiille uygulanan ceza arasında ölçülülük bulunmadığı kaydedilen gerekçede, "Disiplin hukukunda yer alan ‘tipiklik’ şartının somut olayda gerçekleşmediği anlaşıldığından, davacının anılan madde uyarınca cezalandırılması yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka ve hakkaniyete uygunluk bulunmamaktadır. Diğer yandan, davalı idarece, askeri hizmetlerinin niteliği dikkate alınarak söz konusu disiplin soruşturması kapsamında davacının fiiline uyan başka bir disiplin cezasının verilebileceği de açıktır" denildi.
ATATÜRK FOTOĞRAFI TAKMAYAN DA BUNA TEPKİ GÖSTEREN DE İHRAÇ EDİLDİ
Tuzla Piyade Okullar Komutanlığında, 10 Kasım 2023’te yapılan Atatürk'ü Anma Töreni'nde, "Atatürk fotoğrafı takmayan" teğmen ile buna “tepki gösterdikleri, hakaret ettikleri" öne sürülen toplam 7 teğmen hakkında soruşturma açılmıştı.
Törende bir teğmenin, yakasına Atatürk fotoğrafı takmaması üzerine başlayan tartışma sonucunda, Atatürk fotoğrafı takmayı reddeden teğmen ve ona destek veren 2 teğmen ile onlara tepki gösterip karşı çıkan 4 teğmen, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nun 18 Ocak 2024'te verdiği kararla ihraç edilmişti. Bu teğmenlerden biri olan S.Ç'nin ihracına, yaşanan tartışmaların ardından Piyade Okulu Birinci Bölük WhatsApp grubunda yaptığı paylaşım gerekçe gösterilmişti.
Tele1
Şener Üşümezsoy Naci Görür'e demediğini bırakmadı! "Söylediği hiçbir senaryo çıkmadı"22 izlenme
Balıkesir Sındırgı'da deprem fırtınası sürüyor: İstanbul'da da hissedildi16 izlenme
Antalya Büyükşehir Belediyesi soruşturmasında yeni gelişme: İddianame hazır8 izlenme
Ek MTV skandalında son durum! AKP istediğini alamadı29 izlenme
Sedat Peker ile ilgili 'BAE ile pazarlık' iddialarının ardından flaş gelişme!73 izlenme
Suriyelilere ait işyeri sayıları açıklandı105 izlenme
Corona virüsü aşısının prospektüsü açıklandı: Çocuk yapmak isteyenler aşı olmasın37 izlenme
Alevi öğrencilere 'namaz kılın' baskısına Alevi derneklerinden tepki101 izlenme
Hamdi Topçu: Atatürk Havalimanı yeterliydi, Binali Yıldırım istemedi
Korunması gereken sahile beton döktüler! Mahkeme uygunsuz buldu, İBB itiraz etti, AKP vazgeçmedi
Yenidoğan Çetesini çökerten Savcı Yavuz Engin ilk kez konuştu: "Bunun gibi birçok büyük operasyona imza attık"
Tüccarın verdiği kilo fiyatı çiftçiyi deli etti, ağaçları kökünden söktü: "Sana satacağıma odun yapar yakarım"