Suriye'de Beşar Esad'ın babası Hafız Esad ile beraber toplam 61 yıl süren Esad yönetimi, cihatçı terör örgütü HTŞ'ye bağlı militanların başkent Şam'ı ele geçirmesiyle düştü. Suriye yönetimi, şu ana kadar Esad'dan hiç haber almadıklarını bildirdi. Basında yer alan bazı haberlerde ise "Esad'ın bulunduğu uçağın düştüğü" iddia edildi.
Rusya'dan Suriye'de yaşananlara ilişkin yapılan ilk açıklamada, "Esad ülkeden ayrıldı. Suriye'deki Rus üslerinde yüksek alarm durumu var. Esed ve silahlı çatışmaya katılan güçler arasında müzakereler yapıldı. Esad iktidarın barışçıl devri talimatını verdi. Çatışan taraflarla görüştü, görevinden ayrılma kararı aldı. Rusya, bu müzakerelerde yer almadı" denildi.
Rus tarafının Suriye'de yönetimi ele geçirin cihatçı militanlarla temas halinde olduğu belirtilen açıklamada, şunlar aktarıldı:
"Bununla birlikte tüm ilgili tarafları, şiddete başvurmaktan vazgeçmeye ve tüm sorunları siyasi yolla çözmeye çağırıyoruz. Bu bağlamda Rusya, Suriye'deki tüm muhalif güçlerle etkileşimde. Suriye'deki tüm etnik ve dini güçlerin görüşlerine saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) oybirliğiyle kabul ettiği 2254 sayılı kararı bağlamında kapsayıcı siyasi sürecin tesis edilmesine yönelik çabaları destekliyoruz."
2000'lerin başında Suriye Devlet Başkanı olarak göreve gelen Hafız Esad'ın oğlu Beşar Esad'ın 2011 yılında başlayan iç savaştan bu yana en büyük destekçileri her zaman Rusya ve İran oldu. Esad'ın nerede olduğunu bilinmese de Rusya ve İran'dan başka bir yere gitmeyeceği düşünülüyor.
Kaynak: Gerçek Gündem
Seçil Erzan'ın fon vurgununda Nur Erkasap'ın ifadesi ortaya çıktı44 izlenme
ABD tarafından Rus milyarder Abramoviç'in 2 uçağına el konulacağı bildirildi26 izlenme
Maalesef bir acı haber daha... Hatay'da, 25 yaşındaki genç tüm ikna çabalarına rağmen intihar etti...165 izlenme
Candan kardeşler soruşturmasında flaş gelişme: Kilit isim ortaya çıktı31 izlenme
İSPARK’ta israfın sınırı yok!135 izlenme
İstanbul Kadıköy’de coşkulu 29 Ekim kutlaması93 izlenme
Tunç Soyer: Depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve engelli kalanlar belediyede istihdam edilecek96 izlenme
'Bizimkiler neden not tutmuyor?'147 izlenme