Amasya Kongresi’nin ardından 22 Haziran 1919’da ilan edilen Amasya Tamimi tüm dünyaya, “Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracağını” ilan etmişti. Bu azim ve kararlılık doğrultusunda 23 Temmuz 1919’da başlayan ve 7 Ağustos 1919’da sona eren Erzurum Kongresi, ulusal kurtuluşun önemli bir dönemeç noktası olarak tarihteki yerini aldı.
Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin lideri Mustafa Kemal’in başkanlık ettiği kongreye Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delege katıldı.
Kongrede şu tarihi kararlar alındı:
1 — Millî sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür. Birbirinden ayrılamaz
2 — Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı ve Osmanlı Hükûmeti’nin dağılması halinde, millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir.
3 — İstanbul Hükûmeti vatanı koruma ve istiklâli elde etme gücünü gösteremediği takdirde, bu gayeyi gerçekleştirmek için geçici bir hükûmet kurulacaktır. Bu hükûmet üyeleri millî kongrece seçilecektir. Kongre toplanmamışsa bu seçimi Heyeti Temsiliye (38) yapacaktır.
4 — Kuvayı Milliye’yi (39) tek kuvvet olarak tanımak ve millî iradeyi hâkim kılmak esastır
5 — Hristiyan azınlıklara siyasî hâkimiyet ve sosyal dengemizi bozacak imtiyazlar verilemez
6 — Manda ve Himaye kabul olunamaz
7 — Millî Meclis’in derhal toplanmasını ve hükûmetin yaptığı işlerin Meclis tarafından kontrol edilmesini sağlamak için çalışılacaktır
Erzurum Kongresi, ilklerin yaşandığı bir kongre olmasıyla da önemli bir tarihsel dönemeç.
Bu kongrede ilk kez ulusal sınırlardan bahsedilmiş ve ulusal egemenliğin kayıtsız şartsız sağlanması karar altına alınmıştır. Bu doğrultuda il kez geçici bir hükümetin kurulmasından söz edilmiştir.
Kongre ile birlikte Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı 9 kişilik bir Temsil Heyeti kurulmuş ve bu heyet TBMM kurulana kadar hükümet gibi hareket etmiştir.
Erzurum Kongresi ayrıca “Sinei millet” kararı alarak bütün askeri görevlerinden istifa eden Mustafa Kemal’in ilk sivil görev yeridir ve Sivas Kongresi için de hazırlık niteliği taşımaktadır.
Tele1
Cinsel organında dayanılmaz bir ağrıyla hastaneye koştu, muayene eden doktorlar hemen itfaiyeyi çağırdı.32 izlenme
Bakanın 4 yardımcısına zam piyangosu vurdu!40 izlenme
Ekrem İmamoğlu: "Parti içindeki mevzuları konuşturan Atatürk'e ihanet eder!"23 izlenme
Vatandaştan Nebati'ye 'dua' yanıtı: "Bu işlerin dua ile çözüleceğini bilsek her gün camiye gidip sabaha kadar..."31 izlenme
Rize’de sosyal tesis dalgaların altında kaldı29 izlenme
1860 tarihli resimde elinde iPhone tutan genç kızı gören herkes çok şaşırdı.31 izlenme
Malatya’da İmamoğlu protestoları sürüyor34 izlenme
Cumhurbaşkanı Yardımcısı “dolar 47 TL” olacak dedi29 izlenme
CHP'den Silivri'de grup toplantısı
Rus ordusu, Ukrayna'nın Dnipro kentinde bulunan Dinyeper Nehir üzerindeki kara ve demiryolu olarak kullanılan köprüyü vurdu!
Fıstık üreticisinin hali perişan: "Keşke ekmeseydik, tarlada kalsa bundan daha iyiydi"
Vahim tablo! Kapanan şirketlerin sayısı açıklandı!