Vatana ihanetten 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf, Çorum Valisi, milletvekili ve belediye başkanlarının katılımıyla anıldı.
Odatv'nin haberine göre, Milli Mücadele döneminde İngilizlerin desteği ile Kuvayi Milliye’ye düşmanlık yapan Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf, Çorum'un İskilip ilçesindeki mezarı başında anıldı.
4 Şubat 1926 yılında "Anayasayı Tağyir" suçlundan idam edilen İskilipli Atıf'ın anmasına Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilipli Atıf'ın torunları ile bazı aile yakınları katıldı.
İskilipli Atıf anmaları geçen yıllarda da tepki çekmişti.
İSKİLİPLİ ATIF NEDEN ASILDI?
İskilipli Atıf, Milli Mücadele döneminde İngilizlerin kurduğu Teali İslam Cemiyeti'nde Kurtuluş Savaşı'nın aleyhinde faaliyetlerde buludu ve İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmasının sonucunda 4 Şubat 1926'da idam edildi.
Teali İslam Cemiyeti’nin başkanlığını yapan İskilipli Atıf, Türkiye’yi işgale karşı yürütülen Milli Mücadele’ye karşı çıktı. İngiliz Dostları Cemiyeti kurucusu olan Sait Molla yakın çalışma arkadaşıdır. Gâvur İmam ve Anzavur ayaklanmalarında da isyancılara destek vermiştir.
Milli Mücadele karşı yazılan ve Kuvayi Milliyecilere “adi”, “eşkıya”, “kudurmuş haydutlar” diye hakaret edilen bildiride İskilipli Atıf’ın da imzası bulunuyordu.
Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadeleyi yürüten Kuvayi Milliyeciler aleyhine yazılan bir başka bildiri de Mustafa Kemal ve tüm Kuvayi Milliyeciler için “Sizler bu katil canavarları daha fazla yaşatmamakla mükellef ve görevlisiniz. Bunların vücudlarını külliyen ortadan kaldırmak Müslümanlık için farz olmuştur.” denildi.
Cumhuriyet’in ilanı sonrasında Ankara İstiklal Mahkemesi, İskilipli Atıf’ı, “ayaklanma çıkarmak”, “halkı kışkırtmak”, “dini politikaya alet etmek” ve “vatana ihanet etmek”(İngilizlerle işbirliği yapmak) suçlarından idama mahkum etti.
Ayrıca aynı mahkeme İskilipli Âtıf'la birlikte yargılanan Babaeski Müftüsü Ali Rıza'ya da idam cezası vermiştir. Çünkü Mahkeme, Müftü Ali Rıza'nın da Yunan işgaline karşı direnilmemesi için çalışmalar yaptığını belgelemiştir.
Bu iki idam dışında Ankara İstiklal Mahkemesinde yargılanan diğer hocalar ya beraat etmiş ya da hafif cezalar almıştır. Ömer Rıza (Doğrul), Tâhirü'lMevlevî, Elmalılı Hamdi (Yazır), Ahmed Hamdi (Akseki) gibi hocalar da yargılanmış ama suçsuz oldukları için beraat etmişlerdir.