Rekabet Kurulu, karteluyumlu eylem iddiasıyla Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’ne (YUMBİR) üye birlikler ile üretici şirketlere soruşturma kararı aldı. Artan maliyetler sebebiyle zorluk çeken YUMBİR’e üye birlik başkanları ve firma yetkililerinden açıklama geldi. Açıklamalarda sürekli zarar eden, küçülen ve iflaslar yaşayan sektörün bu yönde bir anlaşma içinde olamayacağını belirtilerek, kendilerini savunacaklarını belirterek karşı dava açacaklarını açıkladılar.
Soruşturmaya konu olan iddianın aksine birlikler arasında yapılan görüşmelerin piyasanın durumu ile ilgili bilgilendirmelerden ibaret olduğu iddia edildi. Dünya’ya konuşan sektör temsilcileri sektörün darboğazdan çıkmak için ciddi bir mücadele verdiğini belirterek çözüm arayışlarının sonuçsuz kaldığını bildirdi.
Soruşturma sonunda yumurta üreticilerine yönelik iddiaların asılsız çıkacağını inandıklarını belirten temsilciler yumurta fiyatlarının artacağını bildirdi.
Dünya’ya konuşan sektör temsilcileri şöyle:
Bandırma YUMBİR Başkanı Mehmet Aytekin:
“Rekabet Kurulu’nun dönem dönem enflasyonu tetikleyen ürünler ile alakalı soruşturma açtığını biliyoruz. Şu anda da temel besin maddesi yumurta gündemlerinde. Dünyada artan emtia fiyatları ile ülkemizde artan döviz kuru maliyetlerimizi her geçen gün artırıyor. Güncel yumurta maliyetimiz 1,4 lira, satış fiyatımız ise 0,90 kuruş civarında. Yem, enerji, nakliye maliyetlerimiz düşmeden, bu şartlarda yumurta üretimi sürdürülemez. Yumurta stoklanamayan ama her gün üretilen bir mal. Fiyatını sadece arztalep belirler. Aksi olsaydı üretici hiç zarar etmezdi.”
Gaziantep YUMBİR Başkanı Ömer Marakoğlu:
“Yumurta üreticileri olarak bir süredir zararına satış yapıyoruz. Maliyetlerimiz ciddi oranda artmış durumda. Rekabet Kurulu’nun soruşturması kapsamında önümüzdeki hafta geçmiş dönem fiyatlarına ilişkin bir rapor hazırlayıp, kurula sunacağız. Bunların sonucunda da kartel oluşturma gibi bir durumun olmadığı ortaya çıkacak.”
Tavşanlı YUMBİR Başkanı Kemal Öztürk:
“Yumurta üreticilerinin zararı son zamanlarda 4 kat arttı. Sektörde fiyatlar üzerinde bir anlaşma yapılarak tüketiciye daha yüksek fiyatla satış yapılması söz konusu olamaz. Eğer böyle bir anlaşma varsa niye ürettiğimiz yumurtayı zarar etmeyi göze alarak maliyetlerin altında satıyoruz. Yem ve enerji maliyetlerinde geldiğimiz nokta ortada. Üreticiler sürekli kümes kapatıp, tavukları kesime gönderip küçülüyor. Üreticilerimizin arkasındayız. Yumurta üreticileri batıyor. İflaslar ve sektörden çıkan firma sayısı artıyor. Piyasada yumurta tavuğu kalmayacak ve vatandaş 30’lu koliyi 100 liraya alacak. Savunmamızı yapacağız.”
Manisa YUMBİR Başkanı Can Sağır:
“Bu gerçeği yansıtmıyor. Soruşturma sürecinin bir işleyişi var. Biz de kendimizi savunacağız. Birliklerin ve listede yer alan firmaların sektörü domine etmesi gibi bir durum yok. Türkiye’de şu an 600’den fazla üretici var. Bu kadar fazla üreticinin olduğu yerde 10 firma yumurta sektörüne yön veremez.”
Has Tavuk Beyaz Et Genel Müdürü Şahin Aydemir:”
“Yumurtacılar ciddi zarar ediyor. Bu sebeple de yumurta kümeslerinin çoğu kesiliyor ve kapanıyor. Hammadde maliyetleri çok yükseldi ve bu şartlarda ayakta kalmaları her geçen gün zorluyor. Bugün herkes kendi gemisini kurtarmaya çalışıyor. Hiç kimsenin yanındakine bakacak, bir araya gelip işbirliği yapabilecek durumu yok.”
Kubatoğlu Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat:
“Açılan soruşturmayı doğru bulmuyoruz, zor bir dönemden geçen üreticinin küstürülmemesi gerekiyor. Yumurta üretiminin Türkiye’deki ekonomik değeri çok düşük. Bu nedenle yumurtanın kartelleşme grubuna girme şansı yok. Çorum’da ve ülke genelinde kartelleşme olması söz konusu değil. Eğer kartelleşme aranıyorsa yabancılaşmış gruplarda aranmalı. Türkiye’nin yumurta sektöründeki firmaların yüzde 99’u yerli ve milli üretici. Şu an büyük zararlar ediyoruz ama hiç sesimiz çıkmıyor diye üreticilerin üzerine geliniyor. Çorum’da geçmişte 174 yumurta üreticisi varken şu anda sadece 24 tane kaldı. Üretici olarak, 35 ay veya yılbaşında yumurta üretiminin azalacağını ve yumurta fiyatının artacağını düşünüyorum.”
Tele1