Grip aşısının kimlere yapılıp yapılmayacağı muamması eNabız sistemindeki liste ile son buldu. eNabız'a girip bu alanda sorgulama yapan vatandaşlar aşıyı alıp alamayacağını görebiliyor.
Sistemde yüksek risk grubunda olmadıkları belirtilen ancak birçok kronik hastalığı bulunan vatandaşlar ise karşılaştıkları mesaja tepki gösterdi.
bir vatandaş, 2 yıl kemoterapi (ilaç) ve radyoterapi (ışın tedavisi) gördüğünü, bu nedenle kronik rahatsızlık sahibi olarak görüldüğünü belirterek, aşı için sorgulama yaptığında ise aşağıdaki mesaj ile karşılaştığını söyledi:
Sosyal medyada da, yaşı ileri olan ve birçok hastalığı bulunan kişilerin de bu mesaj ile karşılaştıkları, aşı için yüksek risk grubunda görülmedikleri ifade edildi.
Bir paylaşımda, 83 yaşındaki anneannesinin durumunu aktaran kullanıcı, anneannesinde şeker hastalığı, epilepsi hastalığı, nefes darlığı hastalıkları olduğunu belirterek, grip aşısı için 1. öncelikli risk grubunda olmamasına tepki gösterdi.
ASTIM HASTASI, 50 YAŞINDAKİ SAĞLIK ÇALIŞANI DA 'RİSK GRUBUNDA GÖRÜLMEDİ' MESAJI PAYLAŞTI
50 yaşında astım hastası olan bir sağlık çalışanı da, risk grubunda olmadığını gösteren mesaj aldığını paylaşarak duruma tepki gösterdi.
Yine bir başka kullanıcı da koah hastalığı bulunan yakınının bu mesajı aldığını belirterek tepkisini dile getirdi.
İSTANBUL TABİP ODASI'NDAN TEPKİ: BAŞARI HİKAYESİ KOCA BİR YALAN
İstanbul Tabip Odası grip aşısı ile ilgili Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
Dün maske dağıtmayı beceremediniz bugün halkın grip aşısına ulaşmasını sağlayamıyorsunuz. "Başarı hikayesi" Koca bir yalan. #yönetemiyorsunuz
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Tepkilerden sonra Sağlık Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:
Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür.
1Vatandaşlarımız risk durumlarını Enabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir.
2. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır.
3. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır.
http://www.krttv.com.tr/saglik/vatandaslardangripasisitepkisikronikhastaligiolanlarah50992.html