Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Sigarayı bırak, plakayı kap' diyerek 2015 yılında servis araçları plakalarına tahdit verileceğinin sözünü verdi. Ancak aradan 3 sene geçmesine rağmen hiçbir adım atılmadı. İstanbul Servis Esnafı Derneği (İSED) üyesi bir grup, servis araç plakalarına tahdit verilmediği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Eyleme CHP milletvekilleri Ali Şeker ile Onursal Adıgüzel ve CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever de katıldı. Gülsever, eylemden sonra YURT'a plaka tahdidi ile alakalı çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Barış CAN / YURT
İstanbul Servis Esnafı Derneği (İSED) üyesi bir grup, servis araç plakalarına tahdit verilmediği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylemyaptı. Akşam saatlerinde Belediye binasının önünde toplanan bir grup servisçi esnafı, yetkililer ile görüşmek istedi. Daha sonra belediyenin önünde oturma eylemi yapan servisçiler, sloganlar attı. Belediye önünde eylem yapan servisçilere CHP milletvekilleri Ali Şeker ile Onursal Adıgüzel ve CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever destek verdi. İSED Başkanı Cuma Tekin yaptığı açıklamada kendilerine söz verildiğini belirterek, esnaf için plaka tahdidi sözünün tutulmasını istedi.
'İSTANBUL'DA 56 BİN SERVİS ARACI VAR'
CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever konun detaylarını YURT'a anlattı. Plaka tahdidi meselesinin uzun süreden beri devam eden bir problem olduğunu belirten Gülsever İstanbul'da 56 bin servis aracının hizmet verdiğini, bunların 18 bine yakının öğrenci geriye kalanlarının da personel taşıdığını söyledi.
'ERDOĞAN SÖZ VERDİ, TUTMUYOR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2015 yılında servisçilere söz verdiğini anlatan Gülsever, "2015 yılında bir toplantıda Cumhurbaşkanı'na servisçiler plaka tahdidini pankart açarak dile getirdiler. Sayın Edoğan da şoförlere söz verdi; 'bırakın sigarayı alın plakayı' dedi. 'Tamam sizin plaka tahdidinizi hallediyoruz' diyerek dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş'a döndü ve 'arttık top sende, bu işi hallet' diye de talimat verdi. Ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen bu konuda hiçbir adım atılmadı" dedi.
'YANDAŞ SERVİS TAŞIMACILIĞI YAPMAK İSTEYEN TEKELLER'
"Bu alanda özellik yandaş servis taşımacılığı yapmak arzusu ve eğilimi içerisinde olan, bir takım büyük tekeller bu işe müdahale ettiler" diyen Gülsever "Bu palaka tahdidi meselesisini ertelettirdiler, vazgeçirdiler. Çünkü piyasada bu iş birkaç tane büyük firmanın elinde..." ifadelerini kullandı.
'10 BİNLERCE İNSAN MAĞDUR'
Bu 3 senede sektöre 20 bin aracın girgiğini belirten Gülsever, İnsanlar evlerini, arabalarını, sattılar; dolarlarını, altınlarını, eurolarını bozdurdular, bankakadan kredi çektiler plaka tahdidi çıkacak diye bu işe girdiler. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan verdiği sözde durmadı. On binlerce insan mağdur oldu" dedi. Gülesever, Esnafı aşağılayarak, "nasıl yani siz bir günde zengin mi olmak istiyorsunuz, öyle yağma yok" diyerek azarlıyor. Bu insanlar meslekleri ile geçiniyor, emekleri ile yaşıyorlar ve bir tek güvenceleri var araçları. Aldatmalarla, kandırmalarla, günü birlik kararalarla onları da sükutu hayale uğatmanın bir manası yok. Adam gibi, doğru yöneltilen bir devlette, belediyede böyle şeyler olmaz" diyerek şöyle devam etti:
Bu işin karar mercii büyükşehirlerde plaka tahdidii veren yer, UKAME; Ulaşım, Koordinasyon Merkezi... Büyükşehir olmayan yerlerde de İl Trafik Komisyonu ve İlçelerde de İlçe Trafik Komisyonları bu kararları veriyor.
Türkiye'de 35 ilde de bu tahdit var. Burada asıl üzerinde durulması gereken konulardan biri de böyle önemli bir kararın, hiç üzerinde durulmadan, incelenmeden bir toplantı anında söz verilmesi ve bir müddet sonra da bu verilen sözden geriye dönülmesidir. Oysa bu çok irdelenmesi gereken bir iştir.
BU KONU NASIL ÇÖZÜLECEK?
Servisçilerin odaları ve dernekleri ile belediye bir araya gelmeli, konuyu tüm boyutları ile incelemedir. Ayrıca bu ikircilik durumda ortadan kaldırılmadır. Filan ilde tahdit var, filan ilde tahdit yok, böyle bir şey olamaz. Bu bir kritere bağlanır, o ilin, o ilçenin nüfusuna, yüz ölçümüne, oradaki öğrenci ve personel sayısına ilerde olabilecek büyümeleri de öngerebilecek bir planlamayla bu iş, bütün buyutları ile incelenir, mevcutlara plaka tahdidi verilirken ilerde de hangi koşullarla ne kadar daha aracın hizmete sunulacağının da hesabı yapılır.
2023'ÜN PLANI YAPILMALI
İstanbul'un 2023 yılında 18 milyon olması düşünülüyor. Şimdi 15 milyon, 3 milyon artacak. Bu artış olduğunda taşımacılığa eldeki mevcut yetecek mi, yoksa ihtiyaç olacak mı? Olacaksa bugünden belirlenmesi, öngörülmesi lazımdır. Tahdit, verilirken de denilmesi gerekir ki; 'biz nüfusun şu oranlarda artması ile şu oranlarda yeni servis plakası ihale açacağız' gibi şeffaf şeyler söylenmesi gerekir. Onların hiçbir tanesi yok ortada, bunların hiçbirisi düşünülmüyor.
HALKI KANDIRIYOR, AZARLIYOR...
Tek adam olunca, kararlar yalnız başına alınınca böyle şeyler oluyor. Bir toplantıda vatandaş birşey diyor, ne olduğunu anlamadan atıyor, tutuyor. Sonra da 'ben yanlış yapmışım, ne yaptım?... Hadi dön geriye... Halkı kandırıyor, azarlıyor, söz vermedim size diyor ama görüntüler ortada...
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/verdigisozdedurmadi10binlercemagdurh96574.html