CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’nin Avrupa ile demiryolu bağlantısını sağlayacak HalkalıKapıkule Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin ÇerkezköyHalkalı kesimindeki maliyetinin, Kanal İstanbul güzergâhıyla kesiştiği için 2,5 katına çıktığını belirledi.
Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberine göre, projenin 3,1 milyar TL olarak açıklanan maliyetinin revize edilerek 7,7 milyar TL’ye çıkarıldığına dikkat çeken Akın, “Bir rant projesi olan, bilim insanlarının karşı çıktığı Kanal İstanbul, henüz bir çivi çakılmadan kamuya en az 4,6 milyar TL tutarında ek yük getirmeye başladı” dedi.
Akın, 2020 yılında TCDD’nin yatırım programında ÇerkezköyHalkalı bölümünün toplam maliyeti 3,1 milyar TL olarak yer alırken; Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 2021 Yılı Yatırım Programı’nda ise söz konusu bölümle ilgili maliyet artışı yapıldığını, TCDD’den alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildiğini belirtti. Akın, projenin maliyetinin iki katından fazla artmasının nedeninin ise Kanal İstanbul ile kesişmesinden kaynaklandığına dikkat çekti. Akın, “Toplam 76 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında Kanal İstanbul nedeniyle etüt çalışmaları revize edildi. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda tünelin yapılacak olması ve Kanal İstanbul ile uyumlu hale getirilmesi nedeniyle maliyet 2,5 kat artacak” dedi.

‘İHALE EDİLMEDEN EK YÜK’
Projenin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bünyesinde bu yıl içinde ihale sürecinin tamamlanmasının beklendiğine işaret eden akın, projeye iktidara yakın firmaların yoğun ilgi göstereceğini dile getirdi. Akın; “Projenin ilk bölümü olan KapıkuleÇerkezköy bölümü şu anda Kolin İnşaat tarafından yapılıyor. YHT projesinin ikinci bölümünün henüz nasıl yapılacağı belli olmayan ve tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesine uyumlu hale getirilmesi de iktidarın bu konudaki inadını gözler önüne seriyor” değerlendirmesinde bulundu.
CHP’li Akın, binlerce dönüm tarım arazisinin yok olmasına da neden olacağına işaret ederek, “YHT projesinin geçtiği güzergâh boyunca en az 10 bin dönüm tarım arazisinin yok olacağını” söyledi. Akın; Trakya bölgesinde yoğun olarak ayçiçek ekiminin gerçekleştiği arazilerin yok olmasının yükselişteki yağ fiyatlarını daha da artmasına neden olacağını aktardı.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/hizlitrenprojesikanalistanbullakesistih63549.html
AKP'li Belediye Başkanı cezaevine girebilir: CHP'li kadın üyeye ağzına geleni söylemişti22 izlenme
Özgür Demirtaş'tan emekli zammına tek cümlelik yorum: 'Allah emeklilere sabır versin'27 izlenme
Gurbetçi kadın: “Almanya’da yaşayıp da geçinemiyoruz diyenler yalan söylüyor”27 izlenme
Hamza Dağ'ın 'Danışmanım değil büro personeli' dediği Kürşat Ayvatoğlu , Hamza Dağ’a cep telefonunu teslim ederken görülüyor!126 izlenme
Kocaeli'de 6 kişiye mezar olan fabrika yangınında flaş gelişme: 5 kişi daha açığa alındı7 izlenme
Şehir hastanesi şehir efsanesi oldu! 5 kez açılışı ertelendi!86 izlenme
Canlı yayında büyük kavga! Barış Yarkadaş bir soru sordu koltuk fırlatan Tanju Özcan'ın dili döndü43 izlenme
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e göre, Türkiye'de her şey gayet iyiymiş !210 izlenme
21 yaşındaki üniversiteli, okulunun yemekhanesinde kendini asarak intihar etti
Seçil Erzan'ın bomba görüntüleri ortaya çıktı: Tefeciler boş araziye götürüp tehdit etmiş
'Musluğu kesilen vakıflar yeni rant kapısı buldu'
CHP'li Yavuzyılmaz 'soygun planı' diyerek duyurdu: "600 milyon avroluk adrese teslim ihale!"