AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kur korumalı mevduat açıklamasının ardından dolarda yaşanan düşüş henüz hiçbir üründe etkisini göstermedi. Düşüş yurttaşların cebine indirim olarak yansımıyorken, Ankara Ulus’da bir esnaf, “Dolar düştü diyorlar ama her şey yerinde sayıyor. Bir kilo et 100 lira. Yağ yerinde duruyor. Şeker yerinde duruyor. Dolar düşmüş millete ne? Baksana boş boş geziyor millet” diyerek sitem etti.
Doların artışıyla beraber zamlanan hiçbir üründe henüz indirim yapılmadı. Yurttaşların alım gücü düşmeye devam ediyor. Emekli bir yurttaş, “Fiyatlara bakıyorum. Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor” diye dert yanarken, bir başka vatandaş ise, “Dolar düştü, ekmek niye düşmüyor ekmek?” ifadelerini kullanarak fiyatlara isyan etti.
Ankara’nın Ulus halindeki esnaf, doların düşüşüyle birlikte etiket fiyatlarında değişme olmadığını, müşterinin de pek uğramamasından şikayetçi. Haldeki fiyatlara bakıp evine eli boş dönen vatandaş ise fiyatlar karşısında önünü görememekten dertli.
Bir kasap, doların 18 TL seviyelerini görmesinin işletmesine olan yansımasını şu ifadelerle anlattı:
“Tavuk, et fiyatları yerinde durmuyor. Önceden yılda iki defa zam gören ürün haftada iki defa zam görmeye başladı. Artık sadece etiket değiştirmeye bir tane eleman tuttuk. Etin kilosu 125 lira. Asgari ücreti alan bir kişinin günlüğü 140 liraya geliyor. Zaten bir kilo et alabiliyor.”
ANKA Haber Ajansı’na konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Doların düşüşü, gıda fiyatlarına neden yansımıyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Son iki günde dövizdeki düşüşlerin; mazota, gübreye, tohuma, yeme doğrudan yansımaması halinde üretim maliyetlerinin düşmemesi, çiftçinin bir yandan üretim yapmakta zorlanması, bir yandan yüksek maliyetli yapılan üretimin, raflara tüketicilere daha pahalı gıda fiyatları olarak yansıması gıda enflasyonunun devam etmesi sonucunu doğuracaktır”