Sayıştay denetçileri Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2020 raporunda yeterli zaman olmasına karşın, işin aciliyeti gerekçe gösterilerek projeler hazırlanmadan pazarlık usulü ile ihale yapıldığını; yaklaşık maliyete esas miktarların gerçekten uzak belirlenmesinden kaynaklanan yüksek ödemelerin yapılmasına dikkat çekti. Eskişehir Şehir Hastanesi yolunu örnek gösterdi.
Sözcü'den Latif Sansür'ün haberine göre, uygulama projesi hazırlanmadan ihalede birim fiyat teklif cetvelinde 200 metrelik ‘110 mm kablo muhafaza borusu' için belirlenen yaklaşık maliyet ile yapılan ödeme arasındaki farka dikkat çeken Sayıştay denetçileri şu ifadeleri kullandı:
“Söz konusu iş kaleminin yaklaşık maliyetteki birim fiyatı Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. resmi birim fiyatları esas alınarak 7 lira 94 TL/m olarak hesaplanmış. Yüklenici söz konusu iş kalemine 2 bin 500 TL/m (yaklaşık maliyetin 315 katı) teklif etmiş ve toplam 3 bin 862 metre (yaklaşık maliyetin 19 katı) imalat gerçekleştirmiş.”
“Buna göre, kesin proje ve mahal listesi olmadan ihaleye çıkılması ve bunlara dayalı olarak işin yaklaşık maliyete esas miktarının gerçekçi hazırlanmaması sonucunda, toplam yaklaşık maliyeti bin 588 TL olarak hesaplanan iş kalemi için yükleniciye toplam 8 milyon 646 bin 091TL ödeme yapılmıştır.”
Sayıştay raporunda Kütahya Simav Demirci yol ayrımı ve Kula Uşak yol ayrımı çalışmalarında bitümlü sıcak karışım imalatının yüksek maliyetle yaptırıldığına da dikkat çekildi. İhaleyi alan firma imalat tekniği açısından hiçbir farklılık olmayan bitümlü sıcak karışımın 19 santimetresinin (cm) 1 metrekaresi (m2) için 1 lira 500 kuruş, 20 cm için ise 43 lira 90 kuruş fiyat teklifi verdiği belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
“İşe ait kesin hakediş raporunda, yüklenicinin m2'sine 1,5 TL teklif ettiği iş kaleminden hiç imalat yapılmadığı; m2'sine 43,90 TL teklif ettiği iş kaleminden ise paçal olarak 1 milyar 304 milyon 659 bin 840 m2 imalat yapıldığı ve yükleniciye söz konusu imalat için toplam 57 milyon 239 bin 469 TL ödeme yapıldığı görülmüştür.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/1588tllikisicin8milyon646bintlodemisler1875624
Valilik duyurdu: Ankara’da coronaya karşı yeni tedbirler alındı89 izlenme
Kayyum Gürsel Tekin: "Polemiğe girelim denirse birçok arkadaşımızı üzerim"8 izlenme
Sedat Peker'in evine yapılan silahlı saldırıda yeni gelişme40 izlenme
Bir baraka, hurda toplamaya giden anne, yangında can veren 5 çocuk... AKP'li Özlem Zengin: "Her şeyi paraya bağlıyorsunuz"20 izlenme
Üç sigara grubuna zam: Fiyatlar 50 liraya dayandı!83 izlenme
AKP'nin kredi oyunu iddiası: 'Borçluların hesaplarına tek tek el konulacak!'26 izlenme
Köfteci Yusuf'tan 'Domuz Eti Skandalı'nın ardından çok konuşulacak hamle! İmzalar atıldı28 izlenme
Atatürk’ün fidanına 1 altın ödendi, yanan ormanlar yeniden yeşertildi!72 izlenme
İlaçları zamdan sonra bir de 'yokuluk' vurdu: Eczaneye giden ilaç bulamıyor!
AKP'nin yüzde 80 oy aldığı mahallede İmamoğlu sesleri !
AKP'li eski vekile dolandırıcılık suçlaması! "1 milyar dolar getirecektik"
Aydın büyükşehir belediye başkanından Kürşat Engin Özcan'ın AK Parti'ye katılmasına tepkisi: Hakkımı helal etmiyorum.