Kriz küçük işletmeleri daha derinden sarsıyor. Artan maliyetler, borçları döndürememe, kurun yükselmesi gibi nedenler esnafta seri iflaslara neden oldu.
5 yılı aşkın sürede Türkiye’de 545 bin 351 esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Kurulan esnaf sayısı da hızla düşüyor. Bu yılın ilk üç ayında 29 bin 214 esnaf kepenk indirirken kurulan işyeri sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 3 bin 774 adetlik azalışla 70 bin 888’de kaldı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, son dört yıllık verilere bakıldığında krizin derinleştiği 2018’de kepenk indiren esnaf sayısında ciddi artış var. 2015’te 97 bin 715 esnaf iflas ederken geçen yıl bu sayı 106 bin 167’e fırladı. Geçen yıl sonunda 1 milyon 772 bin olan esnaf sayısı ise bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyon 753 bine düştü.
![]()
KOBİ’ler takipte
Küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) ise borç miktarı artıyor. Gemiyi yüzdürmek için borca sarılan binlerce işletme borcunu döndüremediği için batıyor. Batık KOBİ kredisi miktarı son bir yılda yüzde 85 artışla 47 milyar 265 milyon TL’ye çıktı. Takipteki KOBİ sayısı ise bir yılda 47 bin 592 artışla 361 bin 707 kişiye fırladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Şubat 2018’de KOBİ’lerin kullandığı kredi, yaklaşık 521 milyar TL civarındayken bu yılın aynı döneminde KOBİ müşteri sayısı 92 bin 761 kişi azaldı. Ancak kredi rakamı 617 milyar TL’ye çıktı. Borç batağındaki KOBİ müşteri sayısı bu yılın şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 361 bin 707’ye yükseldi.
En az işyeri açılışı Şırnak’ta
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkâr sayısının 1 milyon 772 bin 650, işyeri sayısının 1 milyon 907 bin 857 olduğunu söyledi.
Palandöken, “Yılın ilk çeyreğinde, 29 bin 214 işyeri kapandı. Diğer taraftan 20 bin 544 işyeri de vergi kayıtları sona erdiği için resen terkin edildi ancak ilgilileri müracaat etmediği için sicil gazetesinde terkin ilanları yayımlanmadı. Böylece yılın ilk çeyreğinde esnaf ve sanatkârlara ait işyeri sayısı 21 bin 130 arttı” dedi
Palandöken nüfusuna göre işyeri açılışlarının en az olduğu illerin Şırnak, Batman, Hakkâri, Bitlis ve İstanbul olduğunu sözlerine ekledi.
Çalışan sayısı düşüyor Aralık 2018’de Aralık 2017’ye göre KOBİ’lerde sigortalı çalışan sayısında 348 bin azalış gözlendi. |
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Tel Aviv’e roket yağdırdı185 izlenme
Avrupa Yakası'nın Kubilay'ı Vural Çelik'in son videosu: "Hastanelere geldiğim kadar dizi çekseydim yatım katım olurdu"60 izlenme
Çetin Doğan’dan Bahçeli’yi 1 hafta uyutmayacak cevap36 izlenme
Sedat Peker'in günlerdir sesi çıkmıyordu, sağ kolu Emre Olur tek tweet attı115 izlenme
Zehirlenme skandallarının ardı arkası kesilmiyor: Sucuklu tost anne ile oğlunu hastanelik etti29 izlenme
CHP'li milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde telefonu çekiçle kırmasına Meclis Başkanı Şentop'tan tepki: Kürsüdeki hasar tazmin edilecek50 izlenme
Para pul oldu! Darphane kuruşları basmaya tenezzül bile etmedi51 izlenme
İflasta büyük artış! 3. Dalgada kayıp 58 milyar TL’yi buldu!74 izlenme
Konya'daki sokak röportajında alçakça sözler! "Oyumuz Erdoğan'a. CHP gelirse anamız bacımız ortaklaşa olacak"
İstanbul’un göbeğinde eli bıçaklı yabancı uyruklu kişiler birbirine girdi
AKP’li Zengin yalanladı, İYİ Partili Karakaş belge gösterdi: Dünya Bankası kredisi için Türkiye’ye 11 bin Suriyeli sığınmacı şartı
Erdoğan’dan BAE’ye ‘gümrük vergisi’ kıyağı: Birçok üründe belli bir miktara kadar vergi alınmayacak