Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bizim açta açıkta kimsemiz yok, herkesin karnı tok, bu ülkenin üreticileri de nüfusun tamamını doyurmak için gece gündüz çalışıyor" açıklaması çiftçilerin tepkisini çekti. Mehmet Kani, “Mazotun litresini 23 24 lira yapanlar düşünsün. Elektriğe yüzde 127 zam yapanlar düşünsün. Trakya’dan saman getiriyoruz, nakliye ücreti samanın kilosunu geçiyor. Samanın kilosu 2 bin 50 TL oldu. Yemin torbası 330 lira oldu. Bizi bu mazotla, gübreyle üretim yapamaz duruma düşüren iktidarın ta kendisi” dedi.
ANKA'da yer alan habere göre, Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’nin “Bizim açta açıkta kimsemiz yok, herkesin karnı tok, bu ülkenin üreticileri de nüfusun tamamını doyurmak için gece gündüz çalışıyor" sözlerine yönelik tepkiler sürüyor. İzmir Kiraz’da süt üretimi yapan Mehmet Kani, Bakan Kirişci’nin “tarımın siyasete alet edilmemesi” yönündeki sözleri karşısında şunları söyledi:
Tarım siyasete alet edilmeyecekmiş, bizi bu hale düşüren kim? Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi. Şu gördüğünüz traktöre mazotu depoyla alıyorduk. 70 litre mazot 1,610 TL. Traktörlere 5’er litre mazot koyuyoruz. Bir makine aldım 3 bin 500 lira. Şu anda 4 bin liraya makinanın bıçakları değişiyor sadece. Kendi kendimize bu hale gelmedik biz.
Kani, şöyle konuştu:
Her şey neden pahalandı? Çiftçi üretimden vazgeçti. Bu mazotla bu gübreyle üretim yapamaz duruma düşüren iktidarın ta kendisi. Hele hele partili cumhurbaşkanlığı sistemi. Biz kendi kendimize bu hale düşmedik. Patatesin kilosu 2025 TL keyfinden olmadı.
'Samanın kilosu 2 bin 50 TL oldu'
Mazotun litresini 23 24 lira yapanlar düşünsün. Elektriğe yüzde 127 zam yapanlar düşünsün. Trakya’dan saman getiriyoruz, nakliye ücreti samanın kilosunu geçiyor. Samanın kilosu 2 bin 50 TL oldu. Yemin torbası 330 lira oldu. Bunların hepsi mazot yüzünden. Her Allah’ın günü mazota gübreye zam yap. Şimdi ektik, ekilen ürünlere de gübre atamadık. Bu da verim kıtlığı. Daha önce de bunu dile getirdik ama ‘ekin, dikin arkanızda biz varız’ arkamızda siz yoksunuz.
'Ziraat Bankası ‘borcunuzu ödeyin’ diye gırtlağımıza yapışıyor'
Sizler sadece bizim gırtlağımıza yapışmak için bekliyorsunuz arkamızda. Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatifi, ‘Borcunuzu ödeyin’ diye bizim gırtlağımıza yapışıyor. ‘Zarar ediyorsanız ekmeyin’ diyordu iş bilenler işte çiftçi üretimden vazgeçince görüyorsunuz ekonominin durumunu.
'Üç ürün yetişen yeri ekip dikemez hale getirdiniz'
Küçük Menderes’in topraklarında üç ürün yetişiyor. Üç ürün yetişen yeri ekip dikemez hale getirdiniz. Torbası 200 lira olan gübre mi vereceksin? Yüzde 30 indirimli elektrik mi vereceksin bana? Atatürk’ün efendilerini sizler köle yaptınız.
Fatih Altaylı’dan 'Başımızın üstünde yerleri var' diyen Erdoğan’ı kızdıracak Suriyeliler yorumu19 izlenme
Onlarca kişiye mezar olan binaları AKP'li meclis üyesi yapmış36 izlenme
'Hatay Fransa'da kalsaydı' demişti: Halil Konakçı Diyanet'e 'solucan omurgalı' dedi, AKP MKYK üyesi destek verdi61 izlenme
Uzun yıllar sonra ilk defa: CHP birinci parti49 izlenme
Marks & Spencer kara çarşaf satışına başlıyor!424 izlenme
Türkiye'ye ait yangın söndürme uçağı Hırvatistan'da düştü: Pilot şehit oldu9 izlenme
Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası’nın neden yıkılmadığı açıklandı37 izlenme
Ehliyetine 2044'e kadar el konulan engelli sürücü yine alkollü yakalandı! "Biraz daha içeyim de öyle gidelim" diyen sürücünün olay yerine gelen babası sinir krizi geçirdi11 izlenme
Ücretsiz patates dağıtımında korkunç görüntüler! İnsanlar birbirini ezdi!
Ünlü isimlere şafak vakti uyuşturucu operasyonu: Serbest bırakıldılar
Seçimlerin kaderine ışık tutacak anket! AKP'liler bile kabul etti
Sahte diploma skandalı: Bizde sorumlular sessiz, onlarda çok sayıda milletvekili istifa etti