BES Araştırma Merkezi (BESAR), Ocak 2026’ya ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Rakamlar, dar ve orta gelirli kesimin zorluğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, dört kişilik bir memur ailesinin yalnızca sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama 40 bin 294 TL’ye yükseldi. Bu tutar, açlık sınırının asgari ücreti açık ara geride bıraktığını gösteriyor.
Raporda, 2026 yılı için belirlenen 28 bin 75 TL’lik asgari ücretin, 40 bin lirayı aşan açlık sınırının yüzde 43,5 altında kaldığına dikkat çekildi. Günlük sağlıklı beslenmenin maliyeti 1.343 TL’yi aşarken, asgari ücretlinin temel gıda ihtiyacını dahi karşılayamadığı vurgulandı. Sendika değerlendirmesinde, mevcut ücret seviyesinin çalışanları 'sadece karnını doyurmaya çalışan” bir noktaya ittiği ifade edildi.
BESAR’ın hesaplamalarına göre, barınma, ulaşım, sağlık, eğitim ve sosyal harcamalar dahil edildiğinde dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 98 bin 864 TL’ye çıktı. Tek başına yaşayan bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 65 bin 38 TL olarak hesaplandı.

Raporda barınma krizine de dikkat çekildi. Özellikle büyükşehirlerde kamu emekçilerinin maaşlarının yüzde 75 ila 80’ini kiraya ayırmak zorunda kaldığı belirtildi. Yüksek kira bedelleri nedeniyle memurların 3 ila 5 kişiyle birlikte, 'öğrenci evi' benzeri paylaşımlı konutlarda yaşamak zorunda bırakıldığı vurgulandı. BESAR, açıklanan verilerin ücret politikalarının ve sosyal desteklerin yeniden ele alınmasını zorunlu kıldığını belirterek, mevcut tablonun sürdürülemez olduğu uyarısında bulundu.
Gerçek Gündem
Ortalığı kasıp kavuran Atatürk videosu! 'Adam olsaydınız da yıktırmasaydınız Osmanlıyı'167 izlenme
Yurt müdürü, Gebze KYK yurdunda şort giyen öğrenciye saldırmaya kalktı!64 izlenme
Doğal gaza kış zammı gelecek mi? Bakan Bayraktar canlı yayında açıkladı22 izlenme
Boğaziçi Üniversitesi, 'kameraya' boğuldu!105 izlenme
Harcamak kolay, yerine koymak zor! Swap hariç net rezerv -46,2 milyar dolarda!51 izlenme
Hakan Bayrakçı, Ahmet Hakan'ın program öncesi soruları verdiğini ağzından kaçırdı! 'Programdan önce böyle bir soru yoktu'36 izlenme
Kadınların ikinci eş bulma sitelerine karşı isyanı!276 izlenme
AKP'den aday olan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal muhalefeti kâfir ilan etti!39 izlenme