Siyasal iletişimci ve kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, gelinen noktada AKP’nin seçime kadar yurttaş memnuniyeti yaratacak şekilde ekonomiyi düzeltme şansının olmadığını, ulusal ve uluslararası ekonomik beklentilerin bu olanağı hemen hemen olanaksızlaştırdığını söyledi. İktidarın “bu çaresizliği” gördüğünü, artık yaptıklarından yola çıkarak yapacaklarını anlatmak yerine, muhalefeti şeytanlaştırarak oy tabanını korumaya çalıştığını belirten Uslu, 2015’ten sonra yaşanan oy kayıplarının artık AKP’yi kaybetme noktasına getirdiğini dile getirdi. Uslu, başkanlık sistemine yurttaş desteğinin bazı araştırmalarda yüzde 30’lu seviyelere düştüğünü, ABD’de faizlerin artma beklentisinin Türkiye ve benzer ülkeleri ekonomik açıdan çok zorlayacağını kaydetti.
Uslu, toplum eğilimlerine ilişkin Cumhuriyet’ten Sertaç Eş'in sorularını yanıtladı.
Uslu'nun yanıt verdiği sorulardan bazıları şöyle:
AKP iktidarının 20 yıldan sonra ilk kez tamamen kaybedeceğini mi öngörüyorsunuz?
Uslu: Evet, görünen o. Son 1 yıldır bu netleşti, son 6 aydır da yapısallaştı. AKP, ağustos ayından bu yana hiç yukarıya hareket edemiyor. Maaş zamlarının olumlu etki yapacağına dair bir atmosfer vardı. Fakat Erdoğan’ın daha şimdiden Temmuz ayındaki maaş vaadini dile getirmesi… Mesela asgari ücretle ilgili böyle bir şey demiyorlar çünkü asgari ücrette iyi bir şey yaptıklarını biliyorlar. Fakat memur ve emekli maaş zamlarına da o kadar kendileri de güvenmiyorlar. Seçmende kendilerine oy vermelerine ya da geri dönmelerine neden olacak bir memnuniyet yaratmadığının farkındalar. Ocak ayında daha o zamlı maaşı almamış insanlara “Biliyorum bu seni mutlu etmedi ama temmuzda ben seni mutlu etmeyi deneyeceğim” diyor. Tercümesi bu. Birikmiş çok büyük mutsuzluklar var, bir maaş zammıyla bunu da geri döndüremiyorsunuz. Gidişata bakarsanız daha uzun süreler Türkiye’nin bu enflasyonu tek rakamlı düzeye düşüremeyeceğimiz belli. ABD’de enflasyonun 1980’lerden bu tarafa rekor kırdı. ABD’nin faizi artırma olasılığı, yılsonunda beklenen şey. Bunlar bizim gibi ülkeleri etkiliyor. Çünkü döviz fiyatları artacak bizde fiyatlar artacak, enflasyonu düşürmek zorlaşacak. Yani iktidarın yönetemeyeceği uluslararası riskler de var. Dolayısıyla AKP’nin vatandaş memnuniyetini yükseltmesini mümkün görmüyorum. AKP’yi yönetenler de bunun farkında, gün geçtikçe dillerini sertleştiriyor, kutuplaşmayı tahrik ederek ve ötekini şeytanlaştırarak karşı tarafa oy hareketliliğniin önüne terörize, din düşmanlığı gibi psikolojik bariyerler kuruyor.
Muhalefet ne yapıyor?
Uslu: Bir yandan iktidarın cilasını kaldırırken diğer yandan kendi vizyonunu, projelerini açıklıyorlar. İktidarın uyguladığı strateji, muhalefetin kullanması gereken strateji. O paradokstan kaynaklı bir mecburiyet bu ama sonuç alamıyor. Sadece geriye kalan yüzde 3032’lik seçmek kitlesinin çözülmesini engellemeye çalışıyor. Ama herkes tencerenin götüremeyeceği iktidarın olmadığını biliyor. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin gereksiz gerilimler yaşayacak olmasının temel neden de yine Erdoğan’ın açmazı.
KRT
Kaşıkçı cinayeti ile ilgili kan donduran 'Asit iddiası'251 izlenme
Bir zam daha! 'Alkol zammı hayırlı olsun' diyerek yeni listeyi açıkladı40 izlenme
Yılmaz Özdil 'Alman medyası Sedat Peker’e kumpas kurulduğu iddiasını ampul gibi haber yaptı. Bakalım medyamız bu haberi evirip çevirip “Sedat Peker kumpas kurdu” haline nasıl getirecek!'56 izlenme
47 yıl sonra CHP’ye Adıyaman’ı kazandırmıştı, Abdurrahman Tutdere’nin o sözleri gündem oldu: "Kaynaklar Menzil'e değil halka aktarılacak"25 izlenme
İranlı genç kızın ölümü hakkında neler biliniyor?32 izlenme
Isparta’da elektrik felaketinin 4. günü!63 izlenme
Çiftçiler kaygılı: Buğday alım fiyatının açıklanmasını bekliyorlar30 izlenme
Türk ekonomisini bekleyen yeni tehlike42 izlenme
AKP'li belediye başkanı için istenen ceza belli oldu! Rüşvet çarkı dudak uçuklattı
İktidarın planını ABD basını duyurdu: Vergi artışı geliyor
İstanbul'da iki hırsızın ayakkabı çalmak için girdiği apartmanda yaşadığı pahalı ayakkabı sevinci kameralara yansıdı
Emekliler isyanda! İkramiyeler pul oldu, zamlar dul ve yetim maaşlarına yansıtılmadı