Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, AKP ve Adalet Bakanlığının üzerinde çalıştığı yeni yargı paketinde ceza infaz sisteminde yapılacak değişiklik kapsamına mükerrer suçların cezaları da alınacak.
Mevcut mevzuatta basit suç sayılan ve mevzuatta ‘Mükerrer suç’ olarak tanımlanan suçları işleyenler herhangi bir indirime tabi olmadan aldıkları cezanın tamamını cezaevinde geçirmek zorunda.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) ‘İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması hâlinde hükümlünün şartlı salıvermeden yararlanamayacağı’ hükmü bulunuyor. Bu nedenle mükerrer suç işleyenler şartlı salıvermeden ve denetimli serbestlikten yararlanamıyor. Ancak diğer suçlar bakımından cezanın infazında belli indirimler uygulanıyor.
AKP kaynakları “Tüm suçlarda cezada bir infaz indirimine gidilirken sadece mükerrer suçlar için ayırım yapılması, verilen cezanın neticeleri bakımından adaletsiz bir sonuç ortaya çıkarıyor. Bu durum eleştiriliyor. Esas amaç suçluların rehabilite edilip topluma kazandırılması. Ama mükerrer bir suçtan içerideysen iyi hâlli olsan bile bir indirim uygulanmıyor. Hiçbir teşvik olmadığı için mükerrer suçlular cezaevinde daha fazla sorun çıkarabiliyor. Bu durumda olanların iyi hâli teşviki, topluma kazandırılması için onlara da bazı indirimler uygulanması gerekiyor” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, terör suçlarında bile infazın dörtte üç olarak uygulandığını, mükerrer suçlarda dörtte dört infazın adil olmadığını savunarak, düzenlemeye destek vereceklerini açıkladı. Kulis bilgisine göre, AKP’nin muhalefet partileriyle uzlaşarak düzenlemeyi ortak önergeyle sunmayı planladığı belirtildi.
Yeni düzenleme hayata geçerse art arda suç işleyip cezaevine girenler ‘iyi hâlli olmaları şartıyla’ aldıkları cezanın tamamını değil, dörtte üçünü cezaevinde, kalanını dışarda infaz edebilecekler. Örneğin, mükerrer suç nedeniyle cezaevine giren biri 10 yıl ceza almışsa, bu kişi cezasının 7,5 yılı cezaevinde, kalan 2,5 yılını ise dışarıda infaz edebilecek. CMK’da basit yargılama usulleri adli para cezası veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlar için uygulanıyor. Bu kapsama giren suçlar arasında basit yaralama, hakaret ve tehdit gibi suçlar bulunuyor.
Düzenleme, her mükerrer suçlunun otomatik olarak bu haktan yararlanmasını sağlamayacak. Şartlı salıverme süresi geldiğinde hükümlünün cezaevi kurallarına uyumu, iyileştirme programlarına katılımı ve tekrar suç işleme riski göz önünde bulundurularak bir değerlendirme yapılacak. Pişmanlık göstermeyen veya topluma uyum sağlayamayacağı düşünülen hükümlüler infazın tamamını cezaevinde geçirmeye devam edecek.
halktv.com.tr
Kaynak:Türkiye Gazetesi
Kendilerine 'Tebliğci' diyen şeriat yanlısı tarikatçılar, meyhaneler sokağındaki restorantlara musallat olmaya başladı!57 izlenme
Volkswagen’den Türkiye itirafı! "Siyasi nedenlerden dolayı vazgeçtik!"66 izlenme
DNA işlemleri tamamlanan Cem Garipoğlu tekrardan gömüldü34 izlenme
8.1 milyon lirayı açıklayamadı: 'FETÖ Borsası'nda adı geçen ünlü savcı Okan Bato'ya hapis cezası35 izlenme
Sınırda şiddetli çatışmalar: Afganistan ve Pakistan birbirine girdi!19 izlenme
THY'de 'Kokpitte namaz riskli' diyen pilot işten atılmıştı, skandalın perde arkası ortaya çıktı66 izlenme
Seçim anketlerinde İmamoğlu fırtınası! İşte merakla beklenen CHP-AKP oy oranlarında son durum31 izlenme
Afganistan ve Pakistan uyruklu 213 göçmen sınırdışı edildi!72 izlenme
Mansur Yavaş canlı yayında açıklamıştı: Melih Gökçek'in 'gong' çalması için 41 milyon verdiği mankenin görüntüleri ortaya çıktı
Atama krizi büyüyor: Belediye başkanlarının açıklamaları Kılıçdaroğlu'nu kızdırdı!
İBB Davası'nda 25. gün! Elçin Karaoğlu'ndan 'adım geçmiyor' çıkışı: "Nasıl savunma yapacağımı bilmiyorum"
Sedat Peker'den tweet bombardımanı! SADAT'tan girdi, Ergenekon'dan çıktı!