TBMM Genel Kurulu'nda zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasını da içeren torba kanun teklifi görüşmeleri devam ediyor. Milletvekilleri birer dakika söz alarak, Sanayi, Ticaret, Enerj, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank'a kanun teklifine ilişkin sorularını sordular.
Söz alan CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, "Zeytin Anadolu'nun hafızasıdır ve aynı zamanda bir hayattır. Zeytinliklerle ilgili getirilen bu teklif geri çekilmelidir. Çünkü zeytin yaşamdır, hayattır" dedikten sonra bir dakikalık sürenin kalan bölümünde "Burada şunu söylüyoruz; zeytine dokunma, hayata dokunma, zeytine dokunma, hayata dokunma, zeytine dokunma, hayata dokunma, zeytine dokunma, hayata dokunma, zeytine dokunma, hayata dokunma...." ifadesini kullandı.
AKP'Lİ VARANK'IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank, şunları söyledi:
"Öncelikle bu kanun teklifiyle ilgili olarak bize ilk ulaştığı andan itibaren komisyondaki arkadaşlarımızla bu kanun teklifini paylaştık, daha sonra bürokrat arkadaşlarımızla birlikte komisyondaki ve komisyonda olmayan arkadaşlarımız bir araya geldiler ve süreçleri birlikte değerlendirdiler. Hiçbir komisyonumuzda da böyle bir uygulama olmuyor. Daha sonra komisyon sürecinde başlangıcında ufak tefek sıkıntılar yaşasak da daha sonra 27 saatlik bir süreçte kanun teklifi üzerindeki değerlendirmeleri bütün tarafların görüşlerini almaya çalışacak şekilde yerine getirdik. Ben isterdim ki komisyondaki arkadaşlarımız, o gün dışarıdan gelen arkadaşlarımız keşke yapıcı eleştirilerde bulunabilselerdi. Ama benim gördüğüm bütün arkadaşlarımız 'biz bu kanunu değiştirmeyeceğiz, bu maddeyi çekin, biz bunu istemiyoruz' şeklinde yaklaştılar. Keşke bir müzakere ortamı olsaydı ve arkadaşlarımız 'bu maddeyi şöyle değiştirin, bunu nasıl daha anlaşılır bir hale getiririz' şeklinde bize destekte bulunsalardı ama maalesef TBMM'de böyle bir ortamı hiçbir zaman yakalayamıyoruz. Siz 'yaptırmam' deyice biz de tabi 'yapacağız' diyoruz. Siz 'geçirmeyeceğiz' deyince biz de geçirmek için gayret gösteriyoruz.
STRATEJİK MADEN KÖMÜR MÜ?
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Toplumun rızasının olmadığı bir şey üzerinden kanun yapıp bunu da kamu yararı diye anlatmanız zaten bir kamusallık, sivil alan, politik alan bilgisinden ne denli yoksun olduğunuzu gösteriyor. Stratejik maden diyorsunuz bu kömür mü? Stratejik maden nadir elemenler, uzay madenciliğidir. Zeytin ağaçlarının altındaki kömüre siz stratejik diyorsanız vay halimize. Sizin buradaki derdiniz sermaye. Zeytin ağaçları taşınırmış. O ziraat mühendisi çiftçilere gitsin. Zeytin ağacı taşınırsa kökü kurur, ölür. Gidin köylüden öğrenin ama siz köylüye yukarıdan baktığınız için" dedi.
"27 SAAT ÇALIŞTIK DEDİ, SARAYDAN İCAZET ALMADAN VİRGÜL DEĞİŞTİREMEZSİNİZ"
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Biz zeytin ağaçları kesilerek elektrik üretiminde kamu yararı görmüyoruz. Açıkça söyleyelim. Yöntemle ilgili bizi eleştirdi ama kendisini ele verdi. '27 saat çalıştık' dedi. Bu çalışma değildir, 27 saat kesintisiz çalıştıysanız siz selden kütük kapmışsınızdır, yangından mal kaçırmışsınızdır. Biz tutup düzeltecek bir yerini bulamadık metnin. Saraydan icazet almadan virgülünü değiştiremezsiniz" ifadelerini kullandı.
MADEN YASASININ İLK 4 MADDESİ KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulunda, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi.
Tele1
İbrahim Kalın da 'montaj'ı itiraf etti: 'Videonun kendisi kurgu ama asıl sormamız gereken...'
AKM’de 8 Mart’ta kadınsız ‘kadın’ sergisi!
Erol Mütercimler anlatıyor 'Erdoğan nasıl Başbakan oldu ?'
Cumhuriyetin 100 akı dünyanın en iyi takımı! TRT ve Bakan Şimşek'in tavrı kime?
Naci Ağbal Merkez Bankası'ndan neden alındı? Aytunç Erkin Ağbal'ın kayıp 128 milyar dolarla ilgili sözlerini açıkladı!
Zehirlenme skandallarının ardı arkası kesilmiyor: Sucuklu tost anne ile oğlunu hastanelik etti
Türkiye bu kadını konuşuyor! Kocası fanatik AKP'li olan kadından AKP'lileri çıldırtacak sözler!
Dev bütçeli Diyanet durmuyor: 16,4 milyar TL harcadı
Kamu bankaları bitti, sıra iştiraklerde! Kredi Garanti Fonu'nun yönetiminde iki AKP Genel Başkan Yardımcısı yer alıyor!
Erdoğan'ın koruma ordusunun maliyeti 80 bin asgari ücretliye bedel
İstanbul Valiliği'nden "Ramazan Hoca" cinayetiyle ilgili açıklama: "Ramazan Hoca" üç bıçak darbesiyle öldürülmüş
MHP'li isimden AKP'lilere olay yaratacak sözler! "Kahpelik yapıyor..."
Yabancıya konut satışında patlama! Vatandaşlık için 1 milyon dolar olan şart 250 bin dolara indirilmişti
Atatürk'e hakaret edip "Sevmiyorum, dinsiz" dedi, Artvinli vatandaş ağzının payını verdi! "Atatürk'ü ağzına alacak adam mısın! Atatürk olmasaydı anan kim, baban kim bilemeyecektin!"