Milyonlarca emekçinin günlerdir beklediği asgari ücret konusunda net bir rakam henüz telaffuz edilmezken, işçinin geliri dolar kuru karşısında hızla eriyor. Yılbaşında asgari ücret 383 dolara gelirken, dün itibarıyla bu rakam 194 dolar oldu. Dolar olarak hesaplandığında asgari ücrette kayıp yaşanmaması için 6 bin TL bile yeterli olmuyor.
DOLARA YENİK DÜŞTÜ
Türk Lirası'ndaki erime hızla devam ederken, işçinin maaşı da pul oluyor. Bu yılın başında dolar 7.36 TL iken asgari ücret 383 dolar ediyordu. Dünkü dolar kuru (ortalama 14.50 TL) ile hesaplandığında asgari ücret 194 dolara geriledi ve işçinin 11 aydaki kaybı 189 dolar oldu. 2022 asgari ücretinin 4 bin TL olması durumunda dahi 275 dolarla, geçen yılki seviyeye ulaşamıyor. Asgari ücret 5 bin TL olursa da 344 dolar seviyesinde kalıyor. Geçen yılki seviyeden asgari ücret verilmesi için de maaşın 5 bin 553 TL yapılması gerekiyor. İşçinin gelir kaybı yaşamaması ve kazancını artırması için, 6 bin TL asgari ücret dahi yetersiz kalıyor.
Asgari ücretteki artışı işçi, işveren ve bakanlık yetkililerinin oluşturduğu komisyon belirliyor. Şu ana kadar 3 toplantı gerçekleştiren ve burada asgari ücret konusunda bir mutabakata varamayan Asgari Ücret Komisyonu'nun son toplantısının dün yapılması gerekiyordu. Ancak, bu toplantı gerçekleşmedi. İşçi temsilcilerine toplantının neden ertelendiğine dair herhangi bir bilgi verilmezken, kulislerde Bakanlıkta çalışmaların yetişmemesi nedeniyle toplantının ertelendiği yönünde bilgiler mevcut.
ERDOĞAN MI BEKLENİYOR?
Komisyonun dördüncü toplantısının yapılmaması ile ilgili bir diğer bilgi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu rakamı açıklamak istediği yönünde. Dün, Erdoğan'ın TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve banka genel müdürleri ile İstanbul'da yaptığı toplantı nedeniyle, asgari ücretin açıklanması yönünde bir program yapılamadığı ifade ediliyor.
Menzil’in Ankara temsilcisi Diyanet’in kadrolu imamı187 izlenme
Süleyman Soylu: "Keşke 380 bin suriyeli çocuğu vatandaşımız yapsak"350 izlenme
Gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç özgürlüklerine kavuştu!145 izlenme
Cumhur İttifakı'nın 'kalesinden' Erdoğan'a isyan yükseldi!77 izlenme
Emekli ve asgari ücretliler için flaş 'sosyal refah' teklifi!63 izlenme
AKP'de iç kavga büyüyor!46 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kritik tabloyu paylaştı: 19.944 yeni vaka tespit edilirken, 168 kişi hayatını kaybetti, 15.537 kişi sağlığına kavuştu!53 izlenme
Ankara'yı parsel parsel peşkeş çekip Anıtkabir'i imara açan Melih'in FETÖ arşivi !773 izlenme
Motorine dev zam yolda!
Kıyak atamayla gündeme gelen imam, şehit babasını hastanelik etti!
Fabrikanın içinden çekilen görüntüler patlamanın şiddetini gözler önüne serdi!
Süzme yandaş Fatih Tezcan'dan Mavi Marmara itirafı 'İktidarda CHP olsaydı 100 bin kişi sokaktaydık !'