Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını stilize eden Kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan yaşamını yitirdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çalışkan'ın yaşamını yitirdiğini duyurdu. TGC'den yapılan açıklamada, “Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Türkiye’nin en önemli kaligrafi sanatkârlarından, Atatürk’ün imzasını stilize eden, Anıtkabir kitabelerini yazan ekipte yer alan hattat Etem Çalışkan’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.” denildi.
Etem Çalışkan’ın cenazesi 2 Şubat 2025 Pazar günü öğle namazının ardından Levent Afet Yolal Camisi’nden alınarak Mersin Tarsus’ta toprağa verilecek.
1928 yılında Mersin’de doğdu. Mersin Lisesi’nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker’in öğrencisi oldu.
1953 yılında Anıtkabir kitabelerinin yazılışında Emin Barın’ın asistanlığını yaptı. Mesleğe Yeni Sabah Gazetesi’nde ressam ve kaligraf olarak başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı.
Ankara’da Zafer, Öncü; İstanbul’da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. 1982 yılında Hürriyet Gazetesi’nden emekli oldu. Her yılın 10 Kasım’ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizdi. Emekli olduktan sonra Milliyet Gazetesi’ne Türk Büyükleri’ni, Sabah Gazetesi’ne Yunus Emre Divanı’nı hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı.
Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. 1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paralarını tasarladı. 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisi’ni hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser 2002’de yayımlandı.
2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. Etem Çalışkan, kaligrafi alanında 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Basın Şeref Kartı taşıyordu.
Sözcü
Canan Kaftancıoğlu’ndan Bakan Yerlikaya’ya, Süleyman Soylu sorusu: "Sizden önceki, koltuğunda armut mu topluyormuş?"68 izlenme
Emeklilerden Erdoğan'ın o sözlerine sert tepki: "Hiç yemediğimiz gün oluyor"33 izlenme
İşte 'lebalep' AKP kongrelerinin vaka sayılarına yansıması!116 izlenme
AKP Genel Merkezi önünde polis intiharı39 izlenme
Türkçe konuşulmasını yasakladığı iddia edilmişti… BMW’den cevap geldi72 izlenme
ABD'deki Reza Zarrab davasında flaş gelişme: Dosyadaki gizli belgelerin bazıları kamuya açılacak!42 izlenme
Yiyemedikleri için pirzolanın fiyatını bilemediler, alabildikleri için ekmeğin ve markanın fiyatını bildiler61 izlenme
76 kişi 65 bin 100 lira için mi can verdi? 'Yangın tüpü yok, alarm var ama çalışmıyor'32 izlenme
Gabar'da ve Kato'da petrol bulunduğu açıklanmıştı ama Türkiye'nin Rusya'dan petrol ithalatı rekora koşuyor
Cumhuriyet tam 101 yaşında! Cumhuriyet'in ilanında Atatürk kürsüdeki ilk konuşmasında neler söyledi?
Üzerimize 'Şimşek' gibi vergi yağacak! Vergi paketinde belediyeler, OSB’ler, basılı kitap ve süreli yayınlar da unutulmadı
Suriyeliler El Bab'ta TSK'nın aracına ateş açtı!