Genç Türkiye Cumhuriyeti'nde yolsuzluğu ihbar edenlere Atatürk'ün imzasıyla ödül verildiği 1933 tarihli belge ortaya çıktı.
10Haber.Net'ten Masum Gök'ün haberine göre 1930’lu yıllarda Türkiye’de en çok yolsuzluğun yaşandığı yerlerin başında İzmir Rıhtım Şirketi gelmekteydi. Buradaki bir yolsuzluğu ihbar eden Armao, Kaporal, Fernon Gifre, Asım ve Şükrü adlı vatandaşlarla 1993 yılında Cumhurbaşkanı Atatürk’ün imzasıyla ödül verildi.

Devlet Arşivleri’nde bulunan bu belgede Aramo, Kaporal, Fernon Gifre’ye 4 bin lira, Asım’a 700 ve Şükrü’ye 500 lira verilmesine Bakanlar Kurulu kararı ile karar verildiği yazılıyor.
Şirketin tarihi İzmir Rıhtım Şirketi ilk olarak 1867 yılında Smyrne Quay Company adıyla İngilizler tarafından kuruldu. İngilizler bu şirketi 1896 yılında Fransızlara sattı ve şirketin ismi Société des Quais de Smyrne olarak değişti. İzmir Limanı’nın iletim hakkı 1953 yılına kadar işletme hakkı verildi.
Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olan bu limanla ilgili özellikle 1929 ekonomik buhranıyla birlikte sürekli yolsuzluk haberleri çıkmaya başladı.
Bu yolsuzluklarla ilgili birçok dava açıldı ve bu davalara basın yoğun ilgi gösterdi. Genç Türkiye Cumhuriyeti bu olayların üzerine ve millileştirme politikasıyla birlikte 1933 yılında İzmir Rıhtım Şirketi’ne el koydu ve zorunlu olarak satın aldı.
halktv.com.tr
Eylem Tok'un iade davasında kritik gelişme32 izlenme
Gazeteciye, 'IŞİD Ankara'da kız çocuğu sattı' haberinin ardından tehdit telefonu!196 izlenme
Saray’daki yemekte neler oldu! AKP’li isim eleştirilerini peş peşe sıraladı51 izlenme
1 ay geçmeden kentteki vefat sayısı 3'e katlandı! Vali'den korkutan açıklama "Bu işin şakası yok!"128 izlenme
Özgür Özel'den Özkan Yalım'ın görüntülerinin servis edilmesine tepki: "Namuslu, şerefli polis kamerasından paparazi kamerası çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun, yazıklar olsun"31 izlenme
Ayvalık’tan Yunanistan’ın Midilli Adasına gitmek isteyen vatandaşlar vize için metrelerce kuyruk oluşturdu55 izlenme
Memurun doğum yardımını budadılar43 izlenme
İmamoğlu Silivri'den mesaj gönderdi: "Çatışmalardan uzak durun"32 izlenme
Ayakkabıcı da Mısır’a gidiyor: 5 yılda maliyetler 10 kat, fiyatlar 5 kat arttı
Kanada'da yaşayan Türk çifte, Kanada devleti koronavirüs nedeniyle son bir ayda '10 bin 200 Dolar' vermiş !
Yaşlı kadının yardım çığlığı yürek dağladı: 'Oğlum taşların altında Süleyman Soylu buraya gel, Erdoğan nerdesin?'
Otoyol ve köprü ücretlerine zam