Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin başvurusu üzerine, 7419 Sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tanınan kritik bir yetkiyi iptal etti.
CHP, kanunda yer alan “Endüstri bölgelerinde yer alan yatırımlara ilişkin olarak Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir” şeklindeki kuralı yüksek mahkemeye taşımıştı.
CHP tarafından yapılan başvuruda, Cumhurbaşkanı'na kanunla genel bir çerçeve çizilmeden ve herhangi bir ölçüt belirlenmeden doğrudan teşvik belirleme yetkisi verildiği aktarıldı. Bu durumun keyfî uygulamalara, yatırımcılar arasında ayrımcı muamelelere yol açabileceği ve öngörülebilirliği ortadan kaldıracağı savunuldu.


AYM'nin kararında şu ifadelere yer verildi:
"Yeni teşviklerin neler olduğu, hangi şartlarla yatırımcıların bu yeni teşviklerden yararlanacağı, yeni teşviklerden yararlanma ve teşviklerin iptal edilmesi şartları konusunda kuralda ya da farklı bir kanunda herhangi bir belirleme yapılmamıştır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanına tanınan yetkinin genel çerçevesi çizilmediği, temel ilke ve esasları belirlenmediği anlaşılmaktadır. Bu suretle kuralın yatırımcılar açısından ek teşviklerden hangi şartlarla yararlanabileceklerini öngörebilmelerine imkân tanımadığı açıktır."
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, kararın ardından kamuoyuna bir duyuru yaptı. Günaydın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgiyi paylaştı:
"Grubumuzun başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, endüstri bölgelerinde yer alan yatırımlara verilecek teşviklerin, herhangi bir kanuni ölçüt olmaksızın Cumhurbaşkanınca belirlenmesi düzenlemesini iptal etti. İptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Kamuoyuna duyurulur.."

Rizeli üretici AKP il başkanlığının önüne çay döktü: "Çay fiyatını kabul etmiyorum"53 izlenme
Aksoy Araştırma'nın anketinden! İşte AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP'nin oylarının son durumu133 izlenme
Diploma yerine geçen sahte ‘mesleki yetkinlik’ belgesi skandalı! Peynir ekmek gibi dağıtılmış!78 izlenme
İşte ikramiyelerin hesaplara yatacağı tarihler49 izlenme
Sedat Peker'in 'Soylu' iddialarının ardından gündeme gelmişti: CHP'li vekilden 'istifa' çağrısı!68 izlenme
Kılıçdaroğlu, Time dergisine konuştu: "Kaos Erdoğan’ın işine yarıyor"50 izlenme
Motorinin litresine 2 liraya yakın zam!86 izlenme
Ehliyetine 2044'e kadar el konulan engelli sürücü yine alkollü yakalandı! "Biraz daha içeyim de öyle gidelim" diyen sürücünün olay yerine gelen babası sinir krizi geçirdi31 izlenme
Gürsel Tekin'in gelmesiyle 41 kişi işsiz kaldı iddiası
Hükümet bu teyzeye kulak versin! "Gelsinler bir fakirlerin evine baksınlar. Nasılmış geçim. Merdiven siliyorum yıllardır çocuğumu okutmak için. Eroin esrara düşmesin diye"
Ahmet Özer'e kumpas nasıl planlandı? CHP'li Gökhan Günaydın belgelerle anlattı!
Erdoğan’dan BAE’ye ‘gümrük vergisi’ kıyağı: Birçok üründe belli bir miktara kadar vergi alınmayacak