Home
06 Mart 2018 ( 2006 izlenme )
Reklamlar

BTK Başkanı uyardı: Cep telefonunuzdaki bu izinleri kapatın

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan vatandaşları casus yazılımlara karşı uyardı. Peki kamera ve mikrofona ulaşım sağlayabilen casus yazılımdan korunmak için ne yapılmalı? İşte yanıtı...

Geçtiğimiz haftalarda Aydın’da eşinin telefonuna casus yazılım yükleyen bir kişi aldatıldığını bu yolla kanıtlamış bu konu da casus yazılımları tekrar gündeme getirmişti.

Gazete Habertürk’ten Esra Nehir’in haberine göre; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, vatandaşları bu tür casus uygulamalara karşı uyararak şöyle konuştu:

“Uygulamalarınızın kamera ve mikrofonunuza erişimini kapatın. Bilmediğiniz uygulamaları yüklemeyin”

Casus yazılımların bazılarının kendisini maskelediğini belirten Sayan, “Bunların hepsi casus yazılım olarak bilinmiyor. Application store’larda normal konuşmalarını kaydetmenize yönelik uygulamalar var. Hangi uygulamayı telefonunuza indirirseniz indirin kameraya, mikrofona, rehbere, fotoğraf galerisi gibi yerlere erişim izni istiyor. Bu izinler vasıtasıyla telefonunuzu aslında başkalarının erişimine açıyorsunuz” diye konuştu. Sayan, söz konusu uygulamaların, belli bir ‘server’a bağlı çalışmadığı için kaldırılmasının da kolay olmadığını vurguladı.

Uzmanların verdiği bilgiye göre casus yazılım olduğunu gizleyen sahte uygulamalarla da kişilerin verileri arşivlenebiliyor. BTK’nın analizi sonucu, edevlet, HGS, SGK, eokul gibi popüler isimlere sahip 40 civarındaki uygulamanın 32’si sahte çıktı.

Casus yazılımları sadece eşini, çocuğunu takip etmek isteyenlerin değil şirketlerin de kullandığını belirten Sayan, şöyle devam etti: “Şirketler çalışanlarının telefonlarına bu uygulamaları indirerek alışkanlıklarını takip ediyorlar. Kişisel özgürlükler ve sınırları tartışma konusu. Bununla ilgili dünyada da standart yok.”

Sayan, vatandaşlara “Telefonunuza her uygulamayı indirmeyin. İndirdiğiniz uygulamalar için verdiğiniz izinleri kontrol edin” önerisinde bulundu.

http://halktv.com.tr/btkbaskaniuyardiceptelefonunuzdakibuizinlerikapatin304214

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Vebitcoin Ceo'su İlker Baş'ın iddaa bayii olduğu ortaya çıktı! Turhan Çömez Afganların sırt çantalarında Türkiye'ye ne getirdiklerini açıkladı Fotoğrafta kadın bulana aşk olsun! İPA Başkanı Buğra Gökçe'nin eşi iddianamedeki 'mantık hatalarını' canlı yayında tek tek anlattı: "Buğra Gökce görev almadan 3 yıl önce yapılan ihaleden suçlanıyor"