Küresel teknoloji pazarında “çipflasyon” etkisi giderek büyüyor.
Yapay zeka uygulamaları ve veri merkezlerinden gelen yoğun talep, RAM, SSD ve yüksek bant genişlikli bellek gibi kritik bileşenlerde arz sıkıntısını derinleştirirken, artan maliyetler tüketici elektroniğinde peş peşe zamları beraberinde getirdi.
Microsoft, Xbox konsollarında yeni fiyat artışına gitti. Apple, MacBook, iPad, iMac, Mac Studio ve Vision Pro modellerinin fiyatlarını yükseltti.
Dell, HP, Lenovo, Asus ve Samsung gibi teknoloji devleri de benzer adımlar atarken, zam dalgası Türkiye fiyatlarına da yansıdı.
Dün ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, depolama ve bellek bileşenlerinin maliyetlerindeki yükselişten ötürü Xbox oyun konsollarının fiyatlarını artıracağını duyurdu.
Microsoft'tan yapılan açıklamada, 1 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Xbox konsollarının fiyatlarının güncelleneceği bildirildi.
Açıklamada, Xbox konsollarının fiyatının 512 GB modeller için 100 dolar, 1 TB modeller için 150 dolar artırılacağı, 2 TB kapasiteli modelin satışının da sonlandırılacağı belirtildi.
ABD'de Xbox konsollarının fiyatının Ekim 2025'te 20 ile 70 dolar arasında artırıldığı hatırlatılan açıklamada, "Yeni bir fiyat artışına ihtiyaç duyulmayacağını umuyorduk ve son birkaç aydır tedarikçilerimizle alternatif çözümler üzerinde çalışıyorduk" ifadelerine yer verildi
iMac masaüstü bilgisayarın başlangıç fiyatı 1299 dolardan 1499 dolara, Mac Studio masaüstü bilgisayarın fiyatı 1999 dolardan 2 bin 499 dolara yükseldi.
MacBook Neo'nun başlangıç fiyatı 599 dolardan 699 dolara, 13 inç MacBook Air'in fiyatı 1099 dolardan 1299 dolara güncellendi. MacBook Pro'nun başlangıç fiyatı 1699 dolardan 1999 dolara çıktı.
iPad Pro'nun başlangıç fiyatı 999 dolardan 1199 dolara, iPad Air'in başlangıç fiyatı 599 dolardan 749 dolara yükseltild.
Vision Pro'nun fiyatı da 3 bin 499 dolardan 3 bin 699 dolara çıktı.
Apple'ın yaptığı fiyat artışlarında, akıllı telefonu iPhone kapsam dışı tutuldu. Şirketin akıllı saati Apple Watch ve kablosuz kulaklığı AirPods'a da zam yapılmadı.
Zamlar Apple Türkiye fiyatlarına da yansıdı.
MacBook Neo modelinin fiyatı 37 bin 999 TL'den 45 bin 999 TL seviyesine yükseldi. En çok tercih edilen MacBook Air 13” modeli 67 bin 999 TL yerine artık 84 bin 999 TL oldu. Geniş ekranlı MacBook Air 15” modelinin fiyatı 79 bin 999 TL'den 94 bin 999 TLye ulaştı.
Profesyonellere yönelik MacBook Pro 14” modeli 104 bin 999 TL'den 129 bin 999 TLye çıktı. Masaüstü bilgisayar iMac modelinin fiyatı 79 bin 999 TL'den 99 bin 999 TLye fırladı. En büyük artışı gören üst model Mac Studio ise 249 bin 999 TL'den tam 339 bin 999 TLye yükseldi.
En uygun fiyatlı giriş seviyesi iPad modeli 22 bin 999 TL'den 29 bin 999 TLye çıktı. Performans odaklı iPad Air modelinin fiyatı 37 bin 999 TL iken 47 bin 999 TL olarak güncellendi.
Dizüstü bilgisayar üreticileri Dell, HP, Lenovo ve Asus da geçtiğimiz haftalarda benzer fiyat artışlarını duyurmuştu. Samsung ise ABD'de yeni S26 akıllı telefonunun iki modelinin fiyatını 100 dolar artırmıştı.
Apple Üst Yöneticisi Tim Cook ise geçen hafta verdiği bir röportajda, şirketin bellek ve depolama çipi maliyetlerindeki büyük artışı dengelemek amacıyla ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeyi planladığını söylemişti.
Cook, "Ne yazık ki fiyat artışları kaçınılmaz. Bize yansıtılan bu büyük artışların etkisini hafifletmek için elimizden geleni yapıyor ve müşterilerimizi bu artışlardan korumaya çalışıyoruz, ancak durum sürdürülemez bir hal aldı." ifadelerini kullanmıştı.
Küresel elektronik fiyatlarındaki artışın temelinde, yapay zeka uygulamaları ve veri merkezlerinden gelen yoğun talep nedeniyle RAM ve SSD gibi kritik bileşenlerde yaşanan arz sıkıntısı bulunuyor.
Bellek ve depolama ürünlerinde ortaya çıkan bu kapasite baskısı, üretim maliyetlerini artırırken teknoloji devleri de yükselen maliyetleri doğrudan ürün fiyatlarına yansıtıyor.
ChatGPT, Google Gemini ve Midjourney gibi yapay zeka sistemlerinin eğitilmesi ve çalıştırılması için çok yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle Nvidia gibi üreticilerin geliştirdiği gelişmiş grafik işlemciler, veri merkezleri için vazgeçilmez hale geldi. Şirketler, bu güçlü çiplere erişebilmek için adeta sıraya girmiş durumda.
Yapay zeka çiplerinin verileri çok daha hızlı işleyebilmesi için geleneksel RAM’lerden daha gelişmiş HBM adı verilen yüksek bant genişlikli özel bellek çiplerine ihtiyaç duyuluyor. Veri merkezlerinin küresel bellek üretim kapasitesinin büyük bölümünü rezerve etmesi ise bilgisayar ve akıllı telefon gibi tüketici elektroniği ürünlerine ayrılan üretim alanını daraltıyor. Bu tablo da fiyatların küresel ölçekte tırmanmasına yol açıyor.
NEFES
Hakan Çakır cinayeti sonrası babası isyan etti: "14 yaşındaki çocuğun 20 tane dosyası var!"43 izlenme
Türkiye'de emekli aylığı Avrupa ortalamasının 6'da 1'ine geriledi33 izlenme
Okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrencinin paylaşımı hayrete düşürdü21 izlenme
Yine herkesi geride bıraktık! Gıda zammında Türkiye’nin rakibi yok!38 izlenme
AKP’li belediye yandaş beslemiş!99 izlenme
Yasağın iptal edilmesinin perde arkasında Soylu-Erdoğan gerginliği iddiası73 izlenme
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür görevden alındı53 izlenme
Katar’dan Mısır sahillerine dev yatırım17 izlenme
Coronaya yeni önlem! Yürürken sigara içmek yasaklandı!
Adnan Oktar ve grubuna yönelik operasyonda 'kediciklerden' polislere büyük şok!
650 bin olan nüfus 2 milyona çıktı! Vali: Vakalarımızda biraz tırmanış oldu
Saldırganın yeni fotoğrafları ortaya çıktı: Hepsiyle tek tek fotoğraf çektirmiş!