Kimya Mühendisleri Odası'nın 2014 yılında yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesini gerekçesiyle açtığı dava Danıştay 8. Daire'de görüldü. Duruşmada Danıştay savcısı görüşünü açıklayarak, “Anayasada bu meslek kuruluşları üzerinde devletin idari ve mali denetimi kanunla düzenlenir” maddesi olduğunu ifade ederek değişikliğin Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılamayacağını söyledi.
Danıştay savcısı görüşünde Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üzerinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca ihtisas dallarına göre odalar üzerinde ise ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır. İlgili Bakanlıklar Bakanlar Kurulu kararnamesi ile tespit edilir” ve “Bakanlar Kurulu'nun birlik ve odaların karar ve işlemleri hakkındaki tasarruflarına uyulması zorunludur” maddesinin Anayasaya aykırılığı konusunda karar verilmek üzere Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması gerektiğini belirtti.
Danıştay savcısı, “Anayasaya aykırılığı tespit edilen kanun hükümlerine dayanılarak yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu Karanının hukuka uygun olmadığı açıktır. Bakanlar Kurulu Kararının iptaline karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.
Danıştay 8. Dairesinde görülen davanın duruşmasına katılan Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike Danıştay savcısının görüşüne aynen katıldıklarını söyledi.
Davaya ilişkin SÖZCÜ'ye konuşan Etike şunları söyledi: “Biz mühendis odaları olarak denetim yapılmasın demiyoruz. Zaten hem yargısal denetim ve hem de iç denetim yapılmaktadır. Her türlü kararlarımız ve mali belgelerimiz tüm şeffaflığıyla internet sitelerimizde kamuoyunun erişimine açıktır. Bizim itirazımız Anayasa’nın kanunla düzenlenir dediği denetim kurallarının Bakanlar Kurulu kararı veya tebliğ gibi işlemlerle düzenlenmesinedir. Kuralları kanunla düzenlenmemiş bir denetimi kabul etmemiz mümkün değildir. Böyle bir denetim Anayasa’ya aykırıdır. Kuralsız ve kanunsuz denetim olmaz.”
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/danistaysavcisindanemsalliktespit2701345/
Sözlü mülakatta ‘Tebbet suresinin anlamı’nı sordular!644 izlenme
Bakan Akar, CHP ve İYİ Kayseri partisi il başkanlarını ziyaret etti34 izlenme
ABD Kongresi’nde 'İmamoğlu'na özgürlük' çağrısı11 izlenme
Fitness eğitmeni İstanbul'da tavuk döner yedi: Gözü bu hale geldi18 izlenme
İsmail Saymaz açıkladı: "Ünsal Ban, en son tekrar tutuklanıp tahliye edildikten sonra, daha önce araştırdığı kaçma yollarından biriyle Türkiye'den ayrıldı"16 izlenme
Vatandaşa seslendi: "Dışarıda 25 TL'ye alıyorsunuz, bizde 8 TL"14 izlenme
Uzungöl'de halk HES'e karşı direniş başlattı: Kolluk kuvvetleri ve bölge halkı arasında gerginlik!34 izlenme
Motorine bir zam daha!67 izlenme
Sedat Peker'in iddialarının ardından Soylu gündeme getirmişti, Mafyadan 10 bin dolar alan siyasetçinin izleri ortaya çıktı!
Elektriğe zam! 1 Ekim’de yürürlüğe girecek
Alman kamuoyunda gündem Türkiye ve İmamoğlu
Tayyip Erdoğan yapacaklarını yıllar önce üstü kapalı söylemiş 'Padişah olmayı düşünmüyoruz !'