CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, “Demirören Holding A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri aracılığıyla Ziraat Bankası’ndan, 5 Nisan 2018 tarihinde 700 milyon dolar şirket satın alma proje kredisi, 100 milyon dolar da işletme kredisi olmak üzere toplam 800 milyon dolar limitli kredi kullandırma işlemi yapılmıştır. Kredi taksitlerinin ödenmemesinin devamında hem şirket hem de banka yönetim kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirilen eylemler suç teşkil etmektedir” denildi.
Dilekçede, Demirören Holding'in kullandığı 800 milyon dolarlık kredinin ödenmemesi üzerine yeniden yapılandırmaya gidildiği ve bu sırada şirketin, kredi borçları karşılığında bankaya, işletme sermayesi kredilerinin teminatında yer alan ve Sayıştay raporlarına da konu 22 adet arsa ve tarla niteliğinde gayrimenkulün devrini sağlandığı belirtildi. Bu devir işlemi sırasında gayrimenkullerin değerinin gerçek değerinin çok üzerinde gösterildiği vurgulanan dilekçede, Ziraat Bankası’nın şirketlere ortak olma hakkını kullanmadığı ve şirketin tarla ve arsa niteliğindeki taşınmazları konut alanıymış gibi değerlendirerek, var olmayan bir değer üzerinden şirket borcunun kapattığı kaydedildi.
Dilekçede, sayılan bu nedenlerle Demirören Holding ve Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeleri hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘Bankacılık Kanunu'na muhalefet’ suçlarından kamu davası açılması talep edildi.
Ali Mahir Başarır, yaptığı suç duyurusunun ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.
“Ziraat Bankası’nın usulsüz bir şekilde Demirören’e verdiği kredi ve Demirören Grubu'nun bunun bir lirasını dahi ödemediğinin tespiti üzerine suç duyurusunda bulunmak için buradayız" diyen Başarır, şunları söyledi:
Ali Mahir Başarır’ın avukatı Oğuzhan Cenan da “Savcılığın re'sen işlem başlatması gereken bir konu bu. Çünkü ortada 2020 yılına ait bir Sayıştay raporu var ve bu Sayıştay raporunda Demirören Holding ile Ziraat Bankası arasında birtakım usulsüzlükler tespit edilmiş vaziyette. Bununla ilgili gereği yapılmış olsun isterdik. Fakat bununla alakalı daha önce bir soruşturma yürütülmediği için biz de savcılığın işini kolaylaştırmak, ona yön göstermek adına bir suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Cumhuriyet
Cengiz Boyabat'ta itiraz dinlemiyor18 izlenme
Süleyman Soylu canlı yayında Nagehan Alçı ile tartıştı !357 izlenme
CHP PM üyesi Pınar Uzun AKP'nin Büyükçekmece'de yaptığı seçim hilelerini belgeleriyle anlatıyor !1841 izlenme
İmamoğlu: "Zindana da koysalar milletin gönlündeki yerimi yok edemezler"27 izlenme
Kılıçdaroğlu Ensar aracılığıyla ABD'ye milyonlarca dolar gönderildiğini iddia etmişti, AKP’den Ensar’a ‘moral’ ziyareti!50 izlenme
Karabulut ailesinin avukatı: "Cem Garipoğlu'nun öldüğüne inanmıyoruz, kemikler sonradan bırakılmış olabilir"37 izlenme
Kerem Kınık'ın kızına California’ya yerleştikten sonra dava açıldı!29 izlenme
Fatma Şahin, kendi halkına çok gördüğü halıları Emevi Camii'ne gönderecek23 izlenme
İşte ülkenin gerçek gündemi: Gıda fiyatları yıllık yüzde 84,29 arttı
Görüntüler başkanlık seçiminden... Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin sendikasından köçekli eğlence!
Yaşlı bir kadın 'Oğlum askerden geldi, ameliyatlıyım, ben açım açım' dedi, Erdoğan görmezden geldiği açlığı şimdi de duymazdan geldi!
Sağlık Bakanı Koca, corona verilerini açıkladı: Can kaybı 7.506'ya, vaka sayısı 302.867'ye yükseldi!