Belirlenen tüketim sınırını aşan aboneler için devlet desteği kaldırılacak, bu gruptaki kullanıcılar daha yüksek fatura ödeyecek. Uygulamada şehirlerin iklim koşulları ve ortalama tüketim düzeyleri esas alınacak.
KADEMELİ TARİFE 2026’DA BAŞLAYACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeyle, doğal gaz faturalarında yeni dönem 2026 yılı itibarıyla başlayacak. Elektrikte uygulanan kademeli tarife modelinin benzeri doğal gaza uyarlanacak. Buna göre faturalar, hanelerin tüketim miktarına göre artacak. Kış aylarının sert geçtiği şehirlerde daha yüksek tüketim kotası belirlenecek, iklimin daha ılıman olduğu bölgelerde ise daha düşük sınırlar uygulanacak.
TÜKETİM ARTTIKÇA FATURA DA ARTACAK
Elektrik kullanımında yıllık 5 bin kilovatsaat olarak belirlenen kotanın aşılması halinde aboneler iki katı fatura ödemek zorunda kalmıştı. Aynı sistem doğal gaz için de geçerli olacak. Belirlenen tüketim limitinin üzerine çıkan kullanıcılar destek kapsamı dışında bırakılacak ve daha yüksek bedelle karşılaşacak.
ŞEHİR BAZLI ORTALAMALAR ESAS ALINACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kademeli tarife uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamada, doğal gaz tüketiminin şehirden şehre değiştiğini ifade etmişti. Bayraktar, her il için aylık ortalama tüketim değerlerinin belirleneceğini, bu ortalamaların belirli bir oranın üzerinde aşılması durumunda abonelerin destek grubundan çıkarılacağını belirtmişti.
Bayraktar, örnek olarak Ankara’da aylık ortalama tüketimin 180 metreküp, Erzurum’da ise 200 metreküpün üzerinde olduğunu söylemişti. Ortalama tüketimin yüzde 50 üzerinde kullanım yapan abonelerin destekten yararlanamayacağını aktaran Bayraktar, uygulamanın hayata geçmesi halinde abonelerin yüzde 84’ünün faturasında herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade etmişti.
Açıklamaya göre, toplam abonelerin yaklaşık yüzde 16’sı belirlenen sınırın üzerinde tüketim yapıyor ve toplam doğal gazın neredeyse yarısını bu kesim kullanıyor.
Sözcü
Saçan'dan 'Sedat Peker' açıklaması... Tek tek saydı!58 izlenme
İmamoğlu içeride oy farkı zirvede! Erdoğan ile arasındaki fark daha da arttı35 izlenme
TRT'nin gözü aydın! Çöp konteynerlerinden sebze ve tarihi geçmiş yumurta toplayan kadınlar böyle görüntülendi...67 izlenme
Silivri Cezaevi'nden gündemi sarsacak ifşalar! “Kapıyı yumrukladık, gözümüzün önünde öldü”15 izlenme
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin müfredatı soran muhabire ‘elle’ müdahale etti!31 izlenme
1.5 milyon liralık israf kapısı!224 izlenme
İmamoğlu suçlamaları reddetti29 izlenme
Dünya İmamoğlu'nu konuşuyor34 izlenme
Konya'da çöken binanın zemin katında oturan Muhammed Hasan, duvardan gelen sesleri duyup bina çökmeden önce komşularını uyarıp dışarı çıkarmış
Seçim öncesinde Kapalıçarşı’da dolar hareketliliği
En az corona vakası görülen şehirde vakalar artışa geçti!
Gazeteci Metin Özkan'ın, aynı masada yemek yediği kadının çantasından dolarları alıp cebine attığı görüntüler ortaya çıktı!