Halkı yoksullaştıran ekonomi politikaları, çok sayıda şirketin de kapanmasına yol açtı. Piyasadaki dalgalanmalar yüzünden yeni kurulan şirket sayısı azalırken, kapanan ya da tasfiye olan şirket ve işletme sayısı da arttı. Son 7 ayda 26.88 şirket kapısına kilit vurdu, 15.697 gerçek kişi ticaret işletmesi de kapanıp piyasadan koptu. Yalnızca temmuz ayında 548 imalat şirketi ve işletmesinin üretimden çekilmesi dikkat çekti.
İKİ AYDA 14 BİN ŞİKET KAPANDI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 2023 OcakTemmuz dönemine ait açılan ve kapanan şirket verileri, ekonominin içinde bulunduğu belirsizlik ortamının üretim ve istihdam atmosferini de bozduğunu ortaya koydu. Verilere göre, yılın ilk 7 ayında kurulan şirket sayısı, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 1.8 azalarak 74.367'den 73 bine geriledi. Aynı dönemde gerçek kişilerin kurduğu ticari işletme sayısı da yüzde 16.4 oranında azalarak 11.932'ye düştü.
Bu dönemde yalnızca yeni kurulan kooperatif sayısında artış oldu. Yüzde 71.5 artan yeni kooperatiflerin önemli bölümü konut yapmak amacıyla kuruldu. Buna karşılık aynı dönemde 14.529 şirket tasfiye oldu, 11.559 şirket de direkt kapandı. Tasfiye olan şirket sayısı 2022'ye göre yüzde 25.3 oranında arttı. 7 ayda 15.697 gerçek kişi ticari işletme de kapandı. Böylece 7 ayda kapanan, tasfiye olan şirket ve işletme sayısı 41 bin 785'e ulaştı. Seçimden sonraki haziran ve temmuz aylarını kapsayan 2 aylık dönemde 13.873 şirket ve ticari işletme kapanma ve tasfiye yoluyla piyasadan çekildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanan verilere göre, temmuz ayında kapanan şirketlerin 717'si toptan ve perakende ticaret, 284'ü imalat ve 251'i de inşaat sektöründen geldi. Gerçek kişilere ait işletmelerden de kapananların bin 150'si toptan ticaret, 395'i inşaat, 264'ü ise imalat sektöründe faaliyet gösteriyordu. Birliğin verileri, imalat sektöründe doğrudan üretim ve istihdamın içinde olan toplamda 548 şirket ve işletmenin temmuz ayında üretimden düştüğünü ortaya koydu.
Sözcü
İzmir ekibi Göztepe’den duygusal 10 Kasım paylaşımı135 izlenme
Hukuk öldü, ağaçlar gitti: Manzara bu49 izlenme
Bir adliyede daha Kur’an kursu açılıyor! Fişlenme tartışmaları alevlendi47 izlenme
Merdan Yanardağ tutuklanmasının üç nedenini açıkladı: Hiçbiri işe yaramayacak!41 izlenme
Emekliler kendilerini zincirledi: "Modern köleliği yaşıyoruz"22 izlenme
Şikâyetler yüzde 20 arttı: “Zam gelecek bahanesiyle sigara satmıyorlar”35 izlenme
Zarrab’ın rüşvetini kabul etmeyen tek adam Memur Teoman kimdir?16637 izlenme
Helâl Olsun Teyzeme ! Zorbalara Tek Başına Direndi 'İnadına #Hayır !'1487 izlenme
Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım'dan Sedat Peker hamlesi!
Emekli yurttaş, Ekrem İmamoğlu’nun önünü kesti dert yandı: “Perişan haldeyiz, 7500 TL maaş ile kira bile ödeyemiyoruz”
Melih Gökçek'ten milli voleybolcu Ebrar Karakurt için skandal çağrı!
Beklenen alkol zamlarının kaderi, Erdoğan’ın iki dudağının arasında