Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Atilla Yeşilada, yaz ayı gelmeden yeni bir dolar kuru atağı beklediğini duyurdu.
Dolar/TL'nin 14.50 14.80 aralığına sıkıştığını ve bunun doğal olmadığını dile getiren Yeşilada, "Bu yatay kur seviyesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dövizi çıpalaması sayesinde sağlanıyor. Yani TCMB ve diğer kamu kuruluşları perde arkasından dövize müdahale ediyor" dedi.
'Bu numaranın' daha önce eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde denendiğini kaydeden ekonomist, şunları kaydetti:
"Berat Albayrak’ın kariyerinin sonu oldu Türkiye’de de döviz istikrarının sonu oldu. Bir dizi olayların da etkisiyle Aralık 2021 dönemine geldik. O zaman da dolar /TL’nin nereye gittiğini biliyorsunuz. Size verebileceğim en kesin tarih aralığını veriyorum. 4 ila 12 hafta içinde, yani yaz gelmeden, yaz başlamadan Türkiye Aralık 2021 benzeri bir döviz şoku daha yiyecek kafasına. Niye? Cari açık finansmanını bu kez başımızı yakacak. Ve dövizde sıradaki patlamanın da bir numaralı faili olacak ama başka nedenler de var.
Yerleşiklerin döviz talebi bitmiyor. KKM’nin artık sonuna geldik. O kumpastan da daha fazla döviz geliri elde edilemez. Yerleşiklerin de yavaş yavaş dövize döndüğünü görüyoruz. Bireyseller halen satarken kurumsallar toplamaya başladı.”
Yatırımcılara da uyarılarda bulunan Yeşilada, şöyle konuştu:
“International of finance (IFC) yıl sonu adil dolar kuru fiyatını 16.50 TL olarak belirledi. TCMB’nin kendi topladığı beklentilere baktığımızda yıl sonu dolar hedefi 16.65 TL. Yabancı kurumlarla arasında 18 TL ile 20TL arasında değişik beklentiler var. Birkaç gün önce Forex’in enflasyon ve dolar kotasyonları anketi yayımlandı. Orada da yıl sonu dolar tahminin 18 – 19 TL arasına yükseltildiğini gördük. Yani bu yılı 18 TL ve altında bir dolar kuru fiyatıyla kapatırsak şanslıyız. Hükümet de şanslı. Ama kötü senaryolarda 20 TL’ye gidebilir. Peki dolar 20 TL’ye giderse ne olur? Şapkadan sermaye kontrolleri mi çıkar bunu düşünmenizi rica ediyorum.”
Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Lozan' sözlerine tepki yağıyor! "İçeride eleştiri dışarıda dayanak. Yunanistan’ın taleplerini meşrulaştırıyorsunuz. İstifa edin."79 izlenme
Araç sahipleri dikkat! Benzin fiyatına 2 lira 21 kuruş zam43 izlenme
Hilal Kaplan'dan 'duygulu' hilafet hikâyesi: Yaprak gibi titreyerek ağladı, 'Erdoğan halifemizdir' dedi276 izlenme
'Daktilolar mı fırlatılıyor ki erken seçim istiyorsun ? Ey Kılıçdaroğlu sen çalış da 2019 Mart'ına hazırlan !'1592 izlenme
Vatandaş kıyafette bile ikinci ele yöneldi!41 izlenme
Akit yazarı Dilipak'tan Akp'ye rüşvet eleştirisi "Rüşvetten kurtulamazsak halimiz yaman!"221 izlenme
Orman yangınlarının söndürülememesinin sebebi Bekir Pakdemirli'nin 2019'da geçiştirdiği soru mu?83 izlenme
Cübbeli Ahmet çark etti! "Ben, 'Cemaatler ve tarikatlar silahlanıyor' demedim"132 izlenme
Taliban Türkiye'den kaçak Afganlara vize kolaylığı istedi: Göç İdaresi heyetinin Talibanla görüşmesinde Türk bayrağı yer almadı!
Ev hapsindeki çete lideri kaçtı
Vatandaş, turistlerin Türk Lirasını fırlatarak hesap ödemesine tepki gösterdi: "Böyle yüz, iki yüz, üç yüz atıyor böyle. Ne kadar terbiyesizce"
Yemeklerin kirli tabldotlarla verilmesine sinirlenen işçiler yemekhaneyi dağıttı