Sayıştay denetçilerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 yılına yönelik mali hesaplarında yaptığı incelemeler, AKP’nin özelleştirme kararı ile peydahlanan elektrik dağıtım şirketlerine sağlanan mali ayrıcalıkları gün yüzüne çıkardı.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Sayıştay’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yönelik denetim raporuna göre, elektrik dağıtım şirketlerine, “Genel Aydınlatma Bedeli” adı altında her ay düzenli ödeme yapıldı. Şirketlerin TEDAŞ bütçesinden alacağı paranın herhangi bir aksama olmaksızın şirket hesaplarına yatırıldığı bildirildi.
Hemen her yıl yüz milyonlarca lira kar elde eden ve devletten yüz milyonlarca lira para alan şirketlerin, TEİAŞ'a elektrik iletiminden kaynaklanan borçlarının tamamını ödemediği belirlendi.
Raporda, elektrik dağıtım şirketlerinin ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemeleri nedeniyle TEİAŞ’ın borçlarının arttığı belirtildi.
Elektrik dağıtıma yönelik 2013 yılında alınan özelleştirme kararının ardından faaliyete geçen şirketlere OcakHaziran 2023 döneminde sokak ve caddelerin aydınlatılması karşılığında 8 milyar 961 milyon 250 bin TL para aktarıldı. Bakanlığın, “Genel Aydınlatma Gideri” kaleminden yapılan ödemenin 2023 yılının sonunda 24 milyar 419 milyon 15 bin TL’ye ulaşacağı öngörüldü.
KRT
Alarm verildi: İliç'te yeni göçük uyarısı28 izlenme
Burası Sultanahmet Meydanı! Siz hiç Türk görüyor musunuz?63 izlenme
CHP’li Tanal’dan İsmail Kahraman’a: Sen bu oturumu yönetemezsin!3269 izlenme
Yeni Şafak yazarı devlette dönen dolapları yazdı315 izlenme
İsmail Saymaz İyi Parti'nin yaptırdığı anketi açıkladı!78 izlenme
Kılıçdaroğlu 'bu iktidar kalırsa 10 milyon kaçak sığınmacı daha gelir' diye uyarmıştı: Yüzlerce kaçak Paki erkek gülerek Türkiye’ye geliyor!41 izlenme
Lüks şato vurgunu: 'Peri Masalı' diye satmışlardı... Kuveytlilerden milyonlarca dolar almışlar44 izlenme
İstanbul'da metro istasyonuna önce çöp sonra lastik fırlattılar! İBB'den suç duyurusu36 izlenme
ABD'den Türkiye'ye ek gümrük vergisi yaptırımı!
Akit TV programcısı Yusuf Kaplan'dan laiklere skandal hakaretler! 'Beyin özürlü olmasa laik olmaz'
Yatırımcının terk ettiği Türkiye için Financial Times’ten 14 Mayıs analizi
Kılıçdaroğlu: Üçümüzü de yalan makinesine bağlasınlar, vatandaş seyretsin