Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunda, "dokunulmazlık hakkını yeniden kazanan bir milletvekili hakkında yargılamaya devam edilmesi ve tutukluluğun sürdürülmesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, iddia tanığının duruşmada hazır edilmemesi nedeniyle de tanık sorgulama hakkının ihlal edildiği" öne sürülmüştü.
Başvuruyu bugünkü gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun oy birliğiyle aldığı kararın gerekçesi daha sonra yazılacak.
Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini gazetemize verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018'de Berberoğlu'nun hapis cezasını onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi.
Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran 2020'de okunmuş ve CHP'li Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü. Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/enisberberoglununbireyselbasvurusundaihlalkararicikti1766761
Türkbank’ı seçim öncesi alelacele sattılar56 izlenme
ODTÜ'lülerin yaptırdığı 51 yıllık köy okulu kapatıldı!559 izlenme
Asgari ücrette ara zam formülü yeniden gündemde: Cumhurbaşkanı Erdoğan işareti verdi40 izlenme
SADAT Başkanı, Kılıçdaroğlu ve Akşener'i hedef aldı: "Bahçemizden geri gönderdik"57 izlenme
'Katliam yasası' İngiliz turistlerin boykotuna neden oldu37 izlenme
Ortak faturalardaki yüzde 127 zamda kademe indirimi işlemedi, aidatlar ikinci kira düzeyini zorluyor!67 izlenme
Kar yağdığında yollar kapalıydı 'Özdemir'e ve Kalyoncu’ya rekor ceza! Geçiş ücretleri iade edilecek!61 izlenme
Gübrede büyük kriz kapıda: Savaş gübre fiyatlarını uçurdu23 izlenme