Her yıl olduğu gibi bu yılda yaşanan sezon sonu sıkıntısı et fiyatlarını etkiledi. Son 10 günde et fiyatları 60 lira birden artış gösterdi.
Yüksek enflasyon ortamında temel gıdaya erişimin zorlandığı süreçte vatandaş alım gücünü kaybetti. Dudak uçuklatan et fiyatlarının ardından vatandaş artık et alamayacak sadece tezgahları seyredecek konuma geldi.
Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 10 günde gelen zamlarla beraber kıvırcık kuzu karkas etin kilogram fiyatı 510 ile 540 lira arasına yükseldiğini belirtti.
Şu anda kesimlik hayvan alınsa bile fiyatının daha da artacağı beklentisiyle üreticilerin satmaktan vazgeçtiğine vurgu yapan Tüfekçi, kıvırcık kuzunun 8 ile 14 aylık arasında olan hayvanların kesimleri yapıldığını söyledi.
Karnabat kıvırcık kuzuların Çanakkale, Biga, Balıkesir ve Tekirdağ taraflarında yetiştirildiğini söyleyen Tüfekçi, “İnce kuyruklu bir koyun cinsi olması, piştiği zaman etinin koku yapmaması, etinin daha yumuşak ve lezzetli olmasından dolayı tüketiciler tarafından talep ediliyor. Son gelen zamlarla İstanbul’da kasaplarda kemikli kıvırcık kuzu etinin kilogram fiyatı 700 ile 790 lira seviyesinde değişiyor. Kıvırcık kuzu kıyma fiyatı ise 1.150 ile 1.250 lira seviyesine çıktı” değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu’da kıvırcık hayvan yetiştiriciliğinin olmadığını, Karaman ve dağlıç koyun ırklarının yetiştiğini söyleyen Tüfekçi, “Kıvırcık karkasın fiyatı geçen hafta 470 lira seviyesindeydi. Dün yapılan kesimlerle beraber kalitesine göre kıvırcık karkasın fiyatı 510 ile 540 lira arasına yükseldi. Anadolu ırkı karakoyun ile kıvırcık koyun arasında neredeyse 200 liranın üzerinde bir fiyat farkı oluşmaya başlandı. Dana karkasın kilogramı ise 385 ile 390 lira arasında değişiyor. Ulusal Kırımızı Et Konseyi’nin geçtiğimiz perşembe günü yayımladığı ortalama fiyatlarda Ege Bölgesi için kuzu bıçak yağsız etin fiyatı 455 liralar artık kalmadı. Şu anda İstanbul’a farklı fiyatlar gelmeye başladı” ifadelerine yer verdi.
Son zamanlarda kasap müşterisinin marketlere yöneldiğini söyleyen Tüfekçi, “Müşteri kaybı yılbaşından bu yana ilk 10 ayda yüzde 40’ın üzerinde kasap esnafın iş düştü. İstanbul’da kasaplarda dana kuşbaşı ve kıymanın fiyatı değişiklik gösteriyor. Bunun nedeni ise Anadolu’dan kırımızı etin geldiği bölgeden kaynaklanıyor. İstanbul’da kasaplarda dana kıymanın kilogram fiyatı etin kalitesine göre 630 lira ile 650 lira arasında değişiyor. Dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 650 ile 680 lira arasında bulunuyor" dedi.
Sözcü
CHP'li Bakan'dan flaş iddia! ‘Jandarma Genel Komutanlığı'na 'seçim günü birliklerde hazır kıta beklenilsin' yazısı gönderildi’54 izlenme
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu yıllar önce açık açık uyarmış 'Tarımı bitirip Türk milletini açlıkla terbiye edecekler !'1326 izlenme
Adıyaman'da depremzedeler valiliğe yürüdü, Bakan Karaismailoğlu ve valiye tepki gösterildi, arabalar tekmelendi!133 izlenme
Motorine tarihi zam geldi! İşte güncel fiyatlar17 izlenme
İmamoğlu anketine AKP ve MHP’liler damga vurgu! Çarpıcı Erdoğan detayı22 izlenme
Halkın yüzde 82’si ekonomi kötü diyor!43 izlenme
AKP ve MHP milletvekillerine seslendi: "Kanun teklifimi derhal uygulamaya sokun, yoksa çok geç olacak"13 izlenme
İran, ABD-İsrail’i 4 ülkede vurdu! Exxon Mobil ve Chevron tesisleri isabet aldı24 izlenme
AKP'li belediye meclis üyesi ihalede usulsüzlükten hüküm giydi: Meclis üyeliği düştü!
10 parmağında 10 marifet! SÖZCÜ okunmasını yasaklayan AKP'li başkana soruşturma izni çıktı!
İmamoğlu'ndan iddianame tepkisi: "Nerede kaldı Kasımpaşalılık?"
İBB Davası'nda 25. gün! Elçin Karaoğlu'ndan 'adım geçmiyor' çıkışı: "Nasıl savunma yapacağımı bilmiyorum"