Seçimde oy alabilmek için emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) düzenleme hazırlayan iktidarın ilk etapta en az 146 milyar TL para bulması gerekiyor. Ortalama emekli aylığı ve emekli sayısı arttıkça kaynak ihtiyacı katlanarak artıyor. Ancak 2023 bütçesine EYT'liler için bir kuruş bile kaynak konulmadı. İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın Çalışma Bakanlığı bütçesine 120 milyar lira ödenek konulması için verdiği önerge ise AKP oylarıyla reddedildi.
İŞTE HESAP
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, yaş şartının kaldırılması halinde ağustos itibarıyla ilk etapta 1.5 milyon kişinin emekliliğe hak kazanacağını, yılbaşına kadar bu sayının daha da artacağını söyledi. SÖZCÜ'nün yaptığı hesaplamalara göre, 1.5 milyon EYT'liye en düşük emekli aylığı olan 3 bin 500'er lira ödenmesi halinde aylık 5 milyar 250 milyon, yıllık 63 milyar lira para bulunması gerekiyor. Ayrıca 1.5 milyon EYT'linin halen asgari ücret üzerinden maaş aldıkları varsayıldığında dahi emekliye ayrıldıkları anda SGK yıllık 40.1 milyar lira işçi ve işveren prim geliri kaybına uğrayacak.
İşsizlik Sigortası Fonu da emeklilikle birlikte yıllık 3.5 milyar lira civarında prim gelirinden olacak. 1.5 milyon EYT'liye emekli olduklarında iki bayram ikramiyesi olarak toplam 3.3 milyar lira ödenecek. Böylece emekli aylığı, prim kayıpları ve bayram ikramiyesi dahil 1.5 milyon EYT'li için kaynak ihtiyacı ve gelir kaybı toplamı yıllık 146 milyar 652 milyon liraya ulaşacak. Yaklaşık 5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise en düşük fatura yıllık 489 milyar liraya dayanacak.

Çalışma Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında önerge veren İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, ilk etapta emekli olacak 1.5 milyon EYT'linin maaş ödemesi için bakanlık bütçesine 120 milyar lira ek ödenek konulmasını istedi. Ancak önerge iktidarın oylarıyla reddedildi. Yılmaz, “Aralık ayında EYT teklifi geldiğinde bizi tekrar toplayıp buraya bir ödenek mi konulacak” dedi.
Emekliye ayrılacak EYT'lilerin ortalama emekli aylıklarının 5 bin lira olacağı varsayıldığında SGK'nın önümüzdeki yıl 1.5 milyon ilave emekliye ödeyeceği ilave emekli aylığı tutarı 63 milyardan 90 milyara, ortalama aylık 7 bin lira var sayıldığında ise 126 milyar liraya çıkacak. 5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise 5 bin liralık maaş ortalamasında ek fatura 300 milyarı, 7 bin lira ortalamasında 420 milyar lirayı buluyor.
Sözcü
Dün Fethullah'ı yalayan Erkan Tan'dan akıllara zarar yorum 'Sapkın Kemalist laikliği pompalıyorlar !1229 izlenme
Ümit Dikbayır AKP'ye mi geçecek? Dikbayır cevap verdi43 izlenme
AKP iktidarı satmaya doyamadı: Şeker fabrikaları, Telekom, limanlar, araziler ve daha niceleri gitti41 izlenme
Kılıçdaroğlu ağzındaki baklayı çıkardı: Erdoğan'a seçimi hediye etmeden koltuktan kalkmayacak11 izlenme
ABD ve Kanada’da İmamoğlu için sosyal medya eylemi!25 izlenme
Sağlık Bakanlığı 10 aydır rüşveti araştırıyormuş!47 izlenme
Cengiz Holding Kaz Dağları'nda sondaja başladı: 27 köyün su kaynağına çökmek istiyor!63 izlenme
"Onaylıyor musunuz?" anketinden Erdoğan'a kötü haber!62 izlenme
Darphane’de Ali Cengiz oyunu! Ucuza aldığı ihaleyi, 1 yıl sonra yüksek fiyattan başkasına sattı!
Erdoğan istemeye devam ediyor! "Biraz daha sabır, biraz daha metanet, biraz daha gayret istiyoruz"
İktidarın ekonomi şifresini çözdü: Neden öyle diyorlarmış ortaya çıktı!
2014’teki patlamada eşini kaybetmişti, anlattıkları şoke etti!