ABD ve İsrail'in İran'a karşı başlattığı savaş, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hesapları altüst etti.
Ekonomi yönetimi, bu yılın enflasyonda ve faizlerde düşüş yılı olmasını beklerken, savaş öncesi zaten kötü olan tablo, savaşla birlikte daha da kötüleşti.
Resmi enflasyon nisanda yüzde 32,37 ile 6 ayın zirvesine yükselirken, faizde de yön yukarı çevrildi.
Son iki ayda ortalama faizler; 13 ay arası mevduatta 4,7 puan artışla yüzde 49,1'e, ticari kredilerde 3,8 puan artışla yüzde 49'a, ihtiyaç kredisinde 4,0 puan artışla yüzde 61,7'ye yükseldi. Bu dönemde gecelik faizin yıllık bileşiği de 4,6 puan artarak yüzde 49,1 oldu.
İki ayda, yabancı sıcak para çıkışı ve yüksek cari açık etkisiyle, rezervler kayıp yaşandı.
Yabancılar iki ayda swap kanalından nette 20 milyar dolar, tahvil ve hisse kanalından 5,6 milyar dolar çıkışa imza attı. Böylece bu üç kanaldan toplam yabancı sıcak para çıkışı
iki ayda 25,6 milyar dolar oldu.
Bu iki ayda brüt rezervler 45 milyar dolarlık düşüşle 165,5 milyar dolara gerilerken, swap hariç net rezervler 42,5 milyar dolar düşüşle 36,3 milyar dolar oldu.
Savaşın sona ermesi durumunda petrol fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte enflasyonda, faizlerde ve rezervlerde görünümün kademeli olarak pozitife dönmesi beklenirken, tersi bir senaryoda kayıpların derinleşmesi muhtemel.
NEFES
Bakan Işıkhan duyurdu: Çalışan emeklilere ödenecek 5 bin TL'nin hesaplara yatacağı tarih belli oldu39 izlenme
Güreşçi Rıza Kayaalp, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Müşavirliği'ne atandı!55 izlenme
Cezaevi ihaleleri bitmiyor! 296.6 milyona bir cezaevi daha!51 izlenme
Hem zır cahil, hem ukala, hem de kabadayı AKP'liye muhabir iyi sabretmiş !228 izlenme
Barış Terkoğlu'nun tutukluluğuna itiraza ret!120 izlenme
İftar sofraları zamlı kurulacak33 izlenme
221 eski CHP milletvekilinden imzalı 'mutlak butlan' itirazı: "Derhal kurultay"10 izlenme
Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın açtığı davalarda 909 bin TL teminat bedelini cebinden verdi137 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 1.743 yeni vaka tespit edilirken, 7 kişi hayatını kaybetti, 2.239 kişi sağlığına kavuştu!
Halkbank davasında yargılanan Hakan Atilla'dan çarpıcı Erdoğan iddiası! 'Benim anladığım o zamanın ilgili bakan, başbakan ya da en üst düzey kamu görevlisi'
Erdoğan 'emekliye seyyanen zam için kaynak yok' dedi, uzman isim zehir zemberek yanıt verdi!
Necati Şaşmaz’ın ses kaydı çıktı 'Bütün dinlerdeki tarikat ehilleri o ruhu getirdiler. O yüzden seçilmiş olmuş oluyorum ki!'