Bu yıl işsizlik nedeniyle en az 45 kişi intihar etti. İş kazalarında en az 1620 işçi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 1 milyon kişi işsiz kaldı. İşsiz sayısı 4 milyon 600 bin seviyesine çıktı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “İktidar ve saray rejimi lüks ve şatafata milyonlarca lira harcarken, 2019 yılı insanların açlık ve sefaletten kaynaklı toplu intiharlar ile yaşamına son verdiği bir yıl olarak geride kaldı” dedi.
CHP’li Ağbaba, 2019 yılında emekçilerin yaşadığı sorunları bir rapor haline getirdi. Ağbaba’nın çalışmasında şu tespitlere yer verildi:
2018’de başlayan ekonomik kriz 2019’da işsizliğin rekor düzeye çıkmasıyla sonuçlandı. 2019’da işsizlik oranı yüzde 14.7’ye yükselerek rekor kırdı. 2019’da 1 milyon kişi işsiz kaldı. İşsiz sayısı 4 milyon 600 bine dayandı.
Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyonu buldu. Türkiye’deki geniş tanımlı işsizlerin sayısı 95 ülkenin nüfusunu geçti. Türkiye OECD ülkeleri arasında işsizliğin en yüksek olduğu 3. ülke konumuna yükseldi.
2019’da işsizlikte yaşanan rekor artış en çok gençleri vurdu. Yıl sonunda her üç gençten biri işsiz konumuna düştü. 3 milyon 516 bin genç ne istihdam edildi ne de eğitimden yararlandı.
Yüksek zamlar ve hayat pahalılığı çalışanların geçim masraflarını artırırken; çalışanların alım gücü de yarı yarıya azaldı. Son bir yıl içerisinde; elektriğe yüzde 71, doğalgaza ise yüzde 58 oranında zam yapıldı. Asgari ücrete yüzde 15 oranında zam yapılması emekçinin belinin bükülmesine neden oldu.
İş kazaları nedeniyle en az 1620 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümleri en çok inşaat, taşımacılık ve tarım işkolunda gerçekleşti. İş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin yüzde 95’inin sendikasız olması da dikkat çekti. 2019’da 20 çocuk da iş kazalarında yaşamını yitirdi.
Geçim sıkıntısından en az 45 kişi intihar etti.
http://www.krttv.com.tr/gundem/ekonomikkrizissizlikh23430.html
İzmir'de grevin 2. günü: Otobüs durakları kalabalık, trafik felç oldu22 izlenme
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü hakkında suç duyurusu! İddialar çok vahim!51 izlenme
Din dersi öğretmeninin cep telefonundan 20 öğrencisinin pornografik görüntüsü çıktı!21 izlenme
Alanya açıklarında meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremin yarattığı panik anları kamerada: Bir anda sokağa kendilerini attılar111 izlenme
AKP'den bir kanun teklifi daha! Vakıftan ikinci maaşın önü açıldı!83 izlenme
Atatürk gitti, Ayasofya geldi!126 izlenme
İtalyan Başbakanı Meloni, Libya'dan göçün durdurulması için Erdoğan'dan yardım istedi25 izlenme
541 milyon TL harcanan kanal projesi çürümeye terk edildi!38 izlenme
45 kişiyi öldüren IŞİD'lilerin serbest bırakıldığı iddiaları sonrasında IŞİD'e operasyon
Sedat Peker’den 10 bin dolar maaş alan siyasetçinin ismini savcılığa kimin verdiği ortaya çıktı!
Fahrettin Altun, Erdoğan'ın mezuniyet belgelerini paylaştı; Eski AKP'li vekil 'soyadı' ayrıntısına dikkat çekti
TurkNet'ten abonelerine dev zam!