İstanbul’da dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında telefon şebekeleri çöktü. Çok sayıda kullanıcı sesli arama gerçekleştiremedi. Şebekenin çökme sebebi herkesin aynı anda araması. Uzmanlar deprem gibi kriz anlarında gerekli olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı uyarısında bulunuyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, deprem gibi kriz anlarında telefon görüşmesi yerine mesajlaşmanın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “Mesajlaşarak haberleşilirse şebekede trafik olmaz ve ses kanalı şebekelerde kullanılır hale gelir. Bu da ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarının kriz anlarında sesli görüşme yapabilmesini sağlar” dedi.
AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, deprem sonrası şebekelerde problem yaşanmasının temel sebebinin, çok sayıda kullanıcının aynı anda sesli arama yapma talebinde bulunması olduğunu söyledi.
Deprem esnasında sallantılardan dolayı bazı santrallerde elektrik kesintisi yaşanmış veya sistemlerin kendisini kapatmış olabileceğini aktaran Karaçuha, “Bu durumlar gerçekleşme ihtimali olsa da düşük olasılığa sahip. Deprem sonrasında şebeke problemi yaşanması herkesin aynı anda sesli arama yapmaya çalışmasından kaynaklanıyor.” diye konuştu.
Karaçuha, sesli aramalarda problem yaşanmasına rağmen WhatsApp aracılığıyla iletişimin sağlandığına işaret ederek, şunları kaydetti: Şebekelerde ses, veri gibi farklı kanallar bulunuyor. WhatsApp aracılığıyla sağlanan iletişim, ses kanalından farklı bir kanalda gerçekleşiyor.
Bu nedenle sesli aramalarda problem yaşanırken WhatsApp’la yapılan haberleşmelerde şebeke bunu kaldırabiliyor. Deprem gibi kriz anlarında gerekli olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı, mesajlaşma tercih edilmeli.
İstanbul’daki herkes arabasını alıp boğaz köprüsüne gitmeye kalksa o kadar arabanın köprüden geçmesi mümkün değil. Dolayısıyla deprem anında herkes telefona sarılıp eşini, dostunu aramaya kalkınca iletişim sistemlerindeki trafiğin artmasına bağlı olarak sistem kilitleniyor ve iletişimde kesintiler meydana geliyor. Dünyada hiçbir şebeke böyle bir trafiği kaldıramaz.
Herkesin aynı anda sesli arama yaptığı bir durumda sistemin çalışır halde olması şebeke kurulum maliyetlerini 10 kat artırır. Şebekenin bu talebi karşılaması teknik olarak imkan dahilinde fakat ekonomik bir seçim olmadığı için ABD dahil olmak üzere hiçbir ülkede bu şekilde bir altyapı bulunmuyor.”
Mesajlaşarak haberleşilirse şebekede trafik olmaz ve ses kanalı şebekelerde kullanılır hale gelir. Bu da ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarının kriz anlarında sesli görüşme yapabilmesini sağlar. Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, dünyada hiçbir ülkenin kriz anlarında yoğun talebi karşılayabilecek bir telefon şebeke altyapısına sahip olmadığını vurguladı.
https://www.abcgazetesi.com/gsmoperatorlerinedencoktuitudegorevliakademisyenanlatti44018
Gurbetçi kadın, yalancı gurbetçilerin maskesini düşürdü: “AKP'ye yalakalık yapacağım diye yalanlar söylüyorlar. Fransa'da asgari ücretlilerin sofrasında bir kuş sütü eksik"339 izlenme
İnce’den Erdoğan’a: ‘Ayıp ayıp cami senin babanın tapulu malı mı?’1308 izlenme
“FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılasın” önergesine AKP’den ret!297 izlenme
CHP, İstanbul seçimi için milletvekillerini görevlendirdi72 izlenme
Fabrikanın sahibi itiraf etti! Patlama sonrası yemekli toplantı Erdoğan'ın talimatıyla düzenlenmiş!67 izlenme
"Akraba kayırıp torpil yapmadım" diyen AKP'li Başkan bakın belediyede kimleri işe almış?164 izlenme
7 yaşındaki kız çocuğuna yetişkin içerikli film izlettiriyordu, Adana'da polis yakaladı yargı bıraktı!15 izlenme
Hatay'ı Araplaştırmak için 100 yıl önceki Fransız planı ortaya çıktı: 100 yıl sonra Hatay'da aynı tezgâh uygulanıyor37 izlenme
Gururu incinmiş! Viyana'da genelevi basan Afgan mülteci 3 kadını hunharca katletti
İmamoğlu'nun İngilizce hesabına da erişim engeli kararı
Erdoğan’ın Mercedes marka yeni araçları tartışma yarattı
Türkiye'nin nasıl soyulduğu bundan daha güzel anlatılamazdı! Şahan Gökbakar sadece 3 kelime yazdı paylaştı 'Tam da bu...'