Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) 2021 yılında duyurulan Milli Uzay Programı ile birlikte çeşitli görevler üstlenmişti. Bu görevlerin en çok ses getireni ise 2023 yılında seçimlerden önce duyurulan 'Ay'a sert iniş' projesi oldu. Siyasi bir vaat olarak da sıklıkla eleştirilen projede, aradan geçen zamana rağmen herhangi bir ilerleme sağlanamadı ve hedeflerin çok gerisinde kalındı.

DAHA TASARIMI BİLE BİTMEMİŞ
BirGün'ün haberine göre TUA'nın hazırladığı faaliyet raporları, uzay programındaki büyük sapmayı net bir şekilde gösteriyor. 2023 yılında bitirilmesi planlanan sert iniş görevinde 2026 yılı itibarıyla sadece yüzde 68'lik bir ilerleme kaydedilebilmiş durumda.
Ay'a gönderilmesi planlanan uzay aracının ise sadece görev ve ön tasarımları tamamlanırken, kritik tasarım sürecinin hala bitirilemediği açıklandı. Yaşanan bu aksaklıklar sebebiyle uzay aracının fırlatılma planı 2027 yılına ertelendi.
DİYANET'E HARCANAN PARA 'UZAY'I SOLLADI
Sert iniş hedefindeki bu gecikmenin yanı sıra, bir sonraki aşama olan Ay'a yumuşak iniş görevinde ise tablonun çok daha olumsuz olduğu anlaşıldı. Raporlara göre, yumuşak iniş projesinde henüz yüzde birlik bir ilerleme dahi sağlanamadı. Tüm bu devasa hedeflere rağmen kuruma ayrılan bütçe ise bambaşka bir tartışma konusu yarattı. 2026 yılı bütçe planlamasında Diyanet İşleri Başkanlığı'na sadece 'yatırım ödeneği' olarak 2,1 milyar liralık verilirken, Uzay Ajansı'nın bütçesi 1,4 milyar lira oldu.

Kuruma verilen bu toplam yatırım ödeneğinin, Türkiye'nin uzay yolculuğu için SpaceX firmasına ödediği tek bir astronotun bilet ücretiyle neredeyse aynı seviyede kalması oldukça dikkat çekti.
Sözcü
Alaattin Köseler'in tahliyesine itiraz edildi14 izlenme
Sahte içki kurbanlarının sayısı artıyor!47 izlenme
AKP de karşı çıktı: Kapatmayın….108 izlenme
Abdullah Gül'ün yeğenine çok ağır suçlama: Ortaklarıyla beraber...314 izlenme
İsmail Saymaz 'Sedat Peker'in Burhan Kuzu ile ilgili iddiaları büyük ölçüde doğruluk içeriyor'122 izlenme
'Sizce Türkiye uçuşta mı?' sorusuna vatandaştan çok çarpıcı sözler! 'Burası muz cumhuriyeti olduğu için...'102 izlenme
AKP'li 8 Başkan daha istifa ettirildi!507 izlenme
Gökçek'i yüzlerce dosyadan aklayan savcı FETÖ firarisi çıktı!409 izlenme