Vatandaş bir yandan açlık sınırının altında ücretlerle hayatını idame ettirmeye çalışırken bir yandan da ödediği vergilerle, tümör haline gelen yapişletdevret (YİD) projelerinin Hazine'ye yükünü sırtlanıyor.
Yanlış hesaplamalarla vaat edilen garanti ücretler her geçen yıl döviz kuru, geçiş sayıları, ve AVD ile AB enflasyonuna göre güncellenirken YİD müteahhitleri, hem devletten aldığı ihalelerle hem de projeleri işletirken milyarlarına milyar katıyor. Öyle ki artık YİD projesi olan köprü, tünel ve otoyollarda, Hazine’nin yapımcı firmalara garantiler nedeniyle yaptığı ödemeler tek haneden üç haneye çıktı.
Sözcü'de yer alan habere göre; 2019’da 5 milyar TL olan garanti ödemelerin, 2026 yılında 101 milyar TL olacak. 20172025 yılları arasında köprü ve otoyol projelerine toplam 282 milyar TL garanti ödemesi yapıldı. Önümüzdeki 3 yıl için de 377 milyar TL daha ödenmesi öngörülüyor.

Böylelikle 2017’den sonraki 12 yıllık süreçte toplam ödemenin 660 milyar TL olacağını söyleyen CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Bu hıza kimse ulaşamaz” ifadelerini kullandı.
Mustafa Sarıgül yaptığı açıklamada, YİD projelerine verilen garantiler nedeniyle, ayrılan ödeneklere dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Bu yılın ilk 6 ayı sonunda işletmeci firmalara garanti kapsamında yapılan ödeme tutarı 42 milyar TL oldu. Yıl sonunda bu tutar 94 milyar 648 milyon TL olarak öngörülüyor. 2026’da ise 101 milyar 600 milyon lira olacak. Önümüzdeki 3 yılda toplam 377 milyar 473 milyon TL garantili ödemesi yapılacak."

Sarıgül, 20172025 yılları arasında garantili köprü ve otoyol projelerine 282 milyar TL ödeme yapıldığını da belirterek "Önümüzdeki 3 yıl için öngörülen 377 milyar TL ile birlikte 12 yılın sonunda 660 milyar TL köprü ve otoyol işletmecilerine ödenecek. Bu dev bütçe ile ve devletin imkanlarıyla bu projelerden ikişer tane yapılırdı. Tercihi vatandaş olmayan iktidar, yandaşların kasasını dolduruyor" dedi.
Gündem yaratacak fotoğraflar: Genelkurmay'ın bir numarası ile yan yana gelen o cemaat, TSK’da örgütleniyor mu?115 izlenme
CHP'li Tahsin Tarhan: Osmangazi cezaları için vatandaş muhatap bulamıyor!75 izlenme
Özgür Özel'i kızdıran avukat, tutuklanması için savcılığa başvurdu13 izlenme
AKP'li belediye başkanına cinsel saldırıdan hapis! 27 yaşındaki kadına kâbus olmuş21 izlenme
AKP'li Hayati Yazıcı'nın oğluna ait şirkete şikâyet yağıyor!64 izlenme
Seçim sonuçlarını doğru tahmin eden SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, son 10 günü işaret etti: "Anketler değişti"42 izlenme
Halk tasarruf yaparken Alman vekillerden ortak karar: Maaş zammını reddettiler13 izlenme
İçki satışı yapan esnaf gözaltına alındı!56 izlenme