İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diplomasının iptali, ertesi gün de gözaltına alınmasıyla başlayan protestolarda 24 Mart'ta gözaltına alınan ve ertesi günü tutuklanan 74 kişiyle ilgili iddianame jet hızıyla düzenlendi.
İddianamede çoğunluğu 20'li yaşlarda gençler için 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve siyasi yasak istendi.
Savcı, "şüphelilerin İstanbul Valiliği'nce alınan yasaklama kararına ve dağılmaları yönünde ikaz edilmelerine rağmen kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunmaya devam ettiklerini ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Kanuna muhalefet ettiklerini" ileri sürdü.
İddianamede ayrıca "Herkes, önceden izin almaksızın bu kanunun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" şeklindeki hüküm anımsatıldı ancak bu hakkın kullanılmasının usul ve şartlarının kanun ile belirlendiği, valiliklerin yasaklama ya da erteleme kararı verebileceği belirtildi.
İddianamede dosya kapsamında haklarında yakalama emri düzenlenen ya da ayrıca değerlendirme yapılacak 25 şüpheli bakımından ise ayırma kararı verilerek, dosyanın ayrı soruşturma numarasına kaydedildiği bilgisi verildi.
Bu sırada İstanbul'da sulh ceza hakimliklerine tutuklama talebi ile sevk edilen 73 kişiden 53 kişi hakkında tutuklama, 2 adli kontrol, 18 ev hapsi kararı verildi. 61 şüpheli hakkında da yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararı alındı.
İlerleyen saatlerde 24 Mart’ta gözaltına alınan 38 kişinin daha tutuklandığını öğrenildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre 16 kişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” iddiasıyla tutuklandı. Hakimlik, 22 kişinin de "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan tutuklanmasına karar verdi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de Ankara’da 44 gencin serbest bırakıldığını açıkladı.
Ankara Adliyesi önünde açıklamada bulunan Emir, "Bugün sorgusu planlanan 44 gencimizden 2'si adli kontrolle, 42'si doğrudan serbest bırakıldı. Bu da sevindirici bir gelişme. 9 gencimizin sorgusu için bekliyorduk, 7'sinin sorgusu bitti, 2'sininki yapılacak, sonra kararlar açıklanacak. Umuyoruz ki onlar da bayram öncesinde evlerine, ailelerine kavuşurlar" ifadesini kullandı. (ANKAAA)
Nefes
Dövizde flaş detay! Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı!180 izlenme
Rezalet ! Kur'an Kursunda, falaka ve kemerli dayak kameralara yakalandı !366 izlenme
Pazarda vatandaşlar da esnaf da dertli: "Bıraksınlar artık, insanların dayanacağı kalmadı. Biraz sebze aldım, 600 lira tuttu. Ne köylü memnun, ne tüketen"30 izlenme
AKP'li Ali İhsan Yavuz farkı düşürmek için hazırlık yaptıklarını ağzından kaçırmış ! 'Daha Bizim Elimizde Düzeltilecek Hazırlık Yaptıklarımız....Özür'609 izlenme
Çağlayan Adliyesi'nde bir hakimle evli avukat koca “15 Temmuz gazisiyim” dedi polisleri tehdit etti: “Kanun da benim kral da ben!”60 izlenme
Uzmanlardan çarpıcı yorum: Hamas neden şimdi İsrail’e saldırdı?58 izlenme
SGK uzmanı asgari ücrete yapılacak net zammı açıkladı: "2025 yılına kadar başka zam yok"42 izlenme
Asıl büyük kriz eczanelerde patladı: Reçeteyle giden boş dönüyor127 izlenme
Emine Erdoğan'a hakaretten CHP'li Vekil'e 2 yıl hapis ve siyasi yasak talep edildi
Antalya'da Elif Selen ve Yunus Emre Yılmaz çiftinin, yapay zekâ kullanarak oluşturduğu Atatürk videosu büyük yankı uyandırdı
Uyuşturucu ticaretinden yargılanan Ali Osman Akat beraat etti
İddia: Cemaat yurdunda kalan Enes Kara hayatına son verdi!